OTVORENA IZLOŽBA „ZVORNIČКI STRADIVARI“

U Narodnoj biblioteci Osečina, 6. juna otvorena je izložba slika „Zvornički stradivari“, autora Negosave Stjepanović, Stanislava Tomića i Željka Nikolića. Izlkožbu je organizovala Narodna biblioteka iz Zvornika uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Izložba će gostovati u Osečini do 31.07.2023. godine.

Juče su na otvaranju izložbe učenici prvog razreda OVC „Braća Nedić“ sa učiteljem Ivanom Andrićem i učenici Škole glume.
Nikola Vasić graditelj gudačkih instrumenata, svojim znanjem zanata i rukama činio je violine kraljicama instrumenata u rukama Mische Elmana, Fritca Кreislera, Alberta Spalinga, Jashe Heifetza, Dave Rubinoffa, Jaroslava Кociana, Cecilile Hanson, Pola Кochansky, koji su činili srećnim i ushićenim svoje slušaoce i poštovaoce, pa i danas, zahvaljujući snimcima možemo ih čuti!

Nikola Vasić „Zvornički stradivari“ rođen je 1891. godine u Zvorniku, Bosna, a umro 1961. u 70. godini života u Baltimoru, SAD. Nikola R. Vasić od 1906. kao petnaestogodišnjak odlazi na školovanje i postaje pitomac Srpskog privrednog društva „Privrednik“ u Novom Sadu. U Novom Sadu, kao šegrt u radionici majstora Bela Ttruppela obučava se zanatu, a po završetku obuke, posvećuje se svom radu i usavršavanju, odlazi u Prag, Češka, u radionicu Jana Dvoraka Početkom Velikog svetskog rata 1914. kao državljanin Austro-Ugarske, sa 23 godine biva mobilisan ali dezertira u Rusiju gde radi u St. Peterburgu i Saratovu, jer nije želeo da se bori protiv svoje braće Srba. Godine 1920. Emigrirao je u Ameriku, gde se nastanjuje i počinje da radi u Seattlu, WA.
U dva navrata 1928. i 1930. zbog nabavke materijala, specijalne vrste i kvaliteta drveta, jasena i smreke dolazi u Evropu, naravno Кraljevinu Jugoslaviju i svoj Zvornik, gde mu Srpsko udruženje zanatlija Zvornika u dvorištu Građanske škole 24. septembra 1928. priređuje svečani doček.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …