VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića


Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna radionica koja je okupila decu iz vrtića i starije generacije. Radionica je imala za cilj da promoviše i očuva tradiciju pletenja ivanjdanskih venčića, kao i da podstakne međugeneracijsku
interakciju i razmenu znanja.
Kroz radionicu nas je stručno vodila etnolog Gordana Pajić, koja je svojim znanjem i iskustvom doprinela bogastvu i autentičnosti događaja. Pružila je uvid učesnicima u bogatu istoriju i običaje pletenja Ivanjdanskih venčića, objašnjavajući njihovo poreklo i značaj.

Deca srednje vaspitne grupe sa vaspitačicama Slavicom Pavlović i Draganom Srećković su sa velikom pažnjom slušali priče, postavljali pitanja i pokazale interesovanje za tradiciju svog kraja.
Jedan od najlepših trenutaka radionice bio je kad su deca iz vrtića imala priliku da se upuste u izradu tradicionalnih venčića, uz pomoć dama Udruženja „U susret potrebama starih“.

Uz osmeh, pitanja i vešte prstiće , generacije su se družile i zajedno stvarale prelepe venčiće od Ivanjdanske trave, cveća , belog luka… Starije generacije su sa ponosom prenosile veštinu i znanje na mlađe, pokazujući im korake u izradi venčića i pričajući im priče o značaju ovog običaja. Deca su sa
oduševljenjem prihvatala njihove savete i učila od njih , gradeći most između prošlosti i budućnosti, pokazujući da tradicija i zajedništvo zauzimaju značajno mesto u njihovim srcima.
Održavanje ovakvih radionica je od izuzetnog značaja za očuvanje tradicije i kulture jednog naroda. Kroz međugeneracijsku saradnju deca su imala priliku da nauče i razumeju svoje korene, doku su starije generacije imale mogućnost da prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe.
Na kraju radionice, deca su sa svojim mentorkama ponosno pokazala svoje venčiće.
Ova radionica je ostavila dubok trag u srcima svih učesnika i doprinela jačanju veze između generacija.


Učesnicima smo priredili Izložbu knjiga na temu Tradicije i očuvanja kulturnog nasleđa, kao i prigodan koktel.
Radionicu smo završili uz poruku da se nadmo da će ovakvi događaji postati redovna praksa i da će generacije koje dolaze nastaviti da čuvaju, neguju bogatstvo nasleđa svog naroda kao i snagu zajednišva.

Check Also

Pet golova za poluvreme: Osečina pregazila Rađevac u derbiju

Da je pre meča napravljena anketa sa pitanjem: “Kakav rezultat očekujete?”, sigurni smo da ni …