Prva faza realizacije projekta UNDP

Projekat “Za čistiji vazduh” kojim je JKP “Osečina” iz Osečine aplicirala na Javni poziv. Projekat je ocenjen sa 198 poena od mogućih 200, čime je omogućena nabavka drobilice, traktora i dve prikolice za proizvodnju biomase od orezine voća, u vrednosti od 94.000,00 USD.

Imajući u vidu da se u voćarstvu stvaraju velike količine ostataka rezidbe, može se reći da je opština Osečina jedna od opština sa skoro neiscrpnim izvorima biomase za energiju.

U prvoj fazi realizacije projekta potpisan je ugovor za nabavku drobilice za granje dana 05.06.2023. godine. Ponudjač je Jela star iz Prijepolja, koji je ispunjavao sve uslove konkursa. U ovoj prvoj fazi predvidjeno je da se utroši 51.000,00 USD,  a u drugoj fazi, koja je u toku, predvidjeno je da se utroši 43.000,00 USD.  U nastavku sledi nabavka ostalih priključnih mašina iz Ugovora, kao i traktora.

Cilj projekta je zaštita vazduha kroz zamenu uglja i naftnih derivata za ogrev; očuvanje šuma koje su prirodni prečistači i ekonomski faktor kroz korišćenje poljoprivrednog otpada kao resursa (biomase od orezine).

Check Also

Počinje razvrstavanje ambalažnog otpada u opštini Osečina: borba za čistiju i zdraviju sredinu (foto + video)

Selektivno razvrstavanje otpada nam omogućava prikupljanje sekundarnih sirovina koje se mogu reciklirati, odnosno ponovo iskoristiti …