MILOŠEV SVET RAZGOVORA

Povodom 85 godina Miloša Jevtića i 45 godina kolekcije Odgovori, u četvrtak, 12. maja u 19 sati održano je književno veče u prepunoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina pod nazivom „Svet razgovora“.
Miloš Jevtić je 2021. godine narvšio 85 godina života, a istovremeno su se navršilo 45 godina od objavljivanja prve knjige u njegovoj kolekciji „Odgovori“. Kako je protekle godine situacija sa korona virusom bila nestabilna, stekli su se uslovi i lepa prilika da ova dva značajna jubileja objedinimo, i da kroz program odamo dužno poštovanje ovom izuzetnim kulturnom pregaocu i da obnovimo kulturu razgovora i pamaćenja, za koje se Miloš Jevtić od početka zalaže.

Miloš Jevtić je autor dugovečne emisije Gost Drugog programa Radio Beograda. Realizovao je jedinstven i do sada nezabeležen poduhvat u srpskom novinarstvu. Snimio je i objavio razgovore sa više od 900 najuglednijih i najznačajnijih ličnosti srpske i jugoslovenske kulture, umetnosti i nauke. Neprocenjiv je značaj Kolekcije “Odgovori” koja kroz 221 knjigu odslikava ne samo duh epohe, već i najvažniju umetničku, kulturnu, naučnu i humanitarnu misao jednog vremena. Jevtić je ostavio neprocenjivo blago, dragoceno za proučavanje i komparativistiku u vremenu koje dolazi.
O vrednosti i značaju kolekcije Odgovori govorili su uvaženi gosti: Akademik Zlata Bojović, Bojana Andrić, urednik drugog programa Radio Beograda, Mr Branko Matić, kao i autor Miloš Jevtić
Naš dragi gost, majstor razgovora, Miloš Jevtić svuda sa ponosom ističe rođen je u Podgorini, Gornjoj Bukovici, a detinjstvo je proveo u Donjoj Kamenici gde su mu roditelji bili učitelji, što nam daje za pravo da ga i mi iz Osečine, prisvojimo. U mnogome Miloš Jevtić je oplemenio rad Narodne biblioteke Osečina. Našem knjižnom fondu, u Osečini i Peckoj darovao je preko 60 svojih knjiga, a sačinili smo i spisak naslova koji ne posedujemo u fondu, uz dogovor da nam i te, dostupne, naslove Miloš ustupi.
Već neko vreme zahvaljujući Milošu Jevtiću, imamo priliku da se, bez ikakve naknade, u ovom prostoru, susretnemo sa izuzetnim ličnostima iz sveta književnosti, kulture i nauke. Do sada su naši gosti bili: akademik Predrag Piper, prof. Sreto Tanasić, Bojana Andrić, dr Aleksandar Đurović, Selimir Radulović, Darko Tanasković, Viktor Lazić- upravnik adligata. Ranko Stojilović, dr Milena Đorđijević, prof. Milan Tasić, i dr.
G. Jevtić je i svojevrstan ambasador naše ustanove, bilo da se pojavi u nekom sredstvu informisanja ili na kakvom uglednom skupu, uvek ima lepu i pohvalnu reč za rad ove kuće.
Kao kolektiv, posebno smo zahvalni. G. Jevtiću, jer je prepoznao naš trud, rad, zalaganje i entuzijazam i predložio Narodnu biblioteku Osečina za Vukovu nagradu, koju od 1964. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za „naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.
Pripremajući se za ovaj program došli smo i do dva zanimljiva saznanja i podelićemo ih sa Vama.
Obično su sve važne proslave, obeležavanja jubileja, premijere pozorišnih predstava i bioskopskih projekcija rezervisane za velike gradove i ustanove. Sa ovim jubilejom je u potpunosti drugačije. Rođendanski i jubilej Kolekcije „Odgovori“ Miloš najpre obeležava u jednoj maloj, zavičajnoj biblioteci, kakva je naša, sledeće nedelje je program u valjevskoj biblioteci, a potom će uslediti i obeležavanje u Narodnoj biblioteci Srbije.
Program je upotpunila mlada pijanistkinja Nikolina Malešević iz Plušca, koja je učenica 7. razreda OVC „Braća Nedić“, koja je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike, mi smo posebno ponosni, jer je Nikolina bila član škole klavira pri Narodnoj biblioteci Osečina.
Brojna publika uživala je u kazivanjima govornika koji su sami vrh srpskog novinarstva, književnosti i nauke. Bilo je ovo, lepo, zanimljivo i sadržajno veče.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …