Počela izgradnja regionalne sanitarne deponije Kalenić na Ubu

Danas je na Ubu, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Branabić zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine, Irenom Vujović, predsednikom opštine Ub, Darkom Glišićem, direktorom REC “Ekotamnava” doo, Zoranom Petrovićem, predstavnicima iz 15 JLS i donatorima iz Evropske banke za obnovu i razvoj, prisustvovala obeležavanju početka radova na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom u selu Kalenić u opštini Ub.

Premijerka Brnabić je naglasila da je ova Vlada velika finansijska sredstva odvojila za unapređenje zaštite životne sredine i da nas pored izgradnje 6 regionalnih centara za upravljanje otpadom po Srbiji očekuje i izgradnja PPOV.

Ministarka Vujović je istakla da je ovo najveći ekološki projekat koji se realizuje u Srbiji.

“Na ovom mestu će se na najsavremeniji način tretirati oko 260.000 tona otpada, koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 lokalnih samouprava, koje će gravitirati ka ovom centru. Projekat je ujedno i primer dobre saradnje, jer je pokazao da 15 gradova i opština mogu da rade kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane”, rekla je Vujović.

Jedna od opština koja je potpisnica sporazuma za osnivanje regionalne sanitarne deponije jeste i opština Osečina.

Procenjena vrednost ove investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …