„Pažljivkova pravila u saobraćaju – putokaz za bezbedno kretanje

U okviru programa Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji opštine Osečina, predškolcima u Peckoj i učenicima prvog razreda OŠ „Vojvoda Mišić“ i izdvojenim odeljenjima, podeljene su bojanke i knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“.

Autor i donator edukativno-zabavnog materijala je Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.
U ime lokalne samouprave edukativni materijal „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, podelili su zamenica predsednika Biljana Mićić, pomoćnica predsednika Zorica Pavlović i Veličko Marković, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja.
Deci je prikazan štampani materijal i mogućnost sticanju saznanja o saobraćajnim pravilima kroz edukativne sadržaje.


U razgovoru sa decom naglašeno je da pored drugarstva, školskih obaveza i obrazovnih lekcija, najvažnija životna lekcija je bezbedno i sigurno kretanje u saobraćaju. Važno je da deca budu osposobljena da samostalno donose odluke i budu strpljivi i samodisciplinovani u saobraćaju. Samo kroz lično iskustvo deca mogu naučiti značaj i ulogu opreznog kretanja, naročito kada idu u školu, kada su u većim grupama, ili kada voze bicikl. Pažljivko će na zabavan i razumljiv način, pomoći deci da shvate pojmove o saobraćaju.

Saobraćaj je najsloženiji deo fizičke okoline i zato je važno da posvetimo ogromnu pažnju i edukativne aktivnosti kojima ćemo doprineti stvaranju bezbednog učestvovanja i ponašanja. Svi partneri u obrazovanju, porodica, škola, lokalna zajednica, su modeli ponašanja koje deca usvajaju.
Bezbednost u saobraćaju, predškolaca i prvaka je značajan segment društva koji zahteva saradnju porodice, škole i lokalne samouprave.
U narednim danima biće podeljen materijal predškolcima u PU „Lane“ i prvacima u Obrazovno-vaspitnom centru u Osečini i izdvojenim odeljenjima.
Materijal je prilagođen uzrastu i mogućnostima dece.

Check Also

Spektakl na otvaranju polusezone: OFK Osečina pregazila Lajkovčane na prolećnoj premijeri

Možda i jedan od najboljih dana od kako se igra fudbal u Osečini. Od samog …