Opština Osečina ostvaruje uštede novim javnim osvetljenjem

U utorak, 29.11.2022.godine je u Opštini Osečina zvanično izvršena primopredaja projekta implementacije javno-privatnog partnerstva, kojim su izvršeni zamena, racionalizacija i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

Sa grupom ponuđača PLC Interenergo doo Beograd i Smart Energy Investment Kft, koji su 100% samostalno finansirali implementaciju projekta, ugovor je zaključen na period od 15 godina. Troškovi funkcionisanja javnog osvetljenja za period od 15 godina iznosiće 1.024.301,84 evra + PDV; da nije urađena rekonstrukcija, iznos za pomenuti period bio bi 1.110.969,38 evra + PDV. Garantovana ušteda Opštine Osečina za 15 godina iznosiće 86.667,54 evra bez PDV-a, i neće doći do uvećanja dosadašnjih troškova, a Opština nema kreditno zaduženje.

Pored uštede u novcu, Opština ima i mnoge druge benefite, objašnjava predsednik Nikola Tomić, i dodaje: „Tokom ovog perioda u budžetu će ostati više novca kojim ćemo realizovati druge projekte, ali je mnogo važnije što ćemo uštedeti električnu energiju za 73%, smanjiti emisiju CO2 za oko 521,61 tonu svake godine, a najveći deo predstavljalo je besplatno korišćenje u prvim mesecima, dok su radovi bili u toku. Verujem da su građani Osečine zadovoljni javnim osvetljenjem, čime smo pokazali da idemo u korak sa potrebama društva u celini“.

Sva oprema je po ugradnji predata Opštini, i sada je u njenom vlasništvu, i to bez naknade. I u budućnosti privatni partner ima obavezu da garantuje uštedu, i za to daje bankarsku garanciju. Ugrađeno je 1.041 Thorn LED svetiljki, čiji je očekivani vek trajanja 25 godina, sa 30 sistema za uključivanje i isključivanje, što je skoro dvostruko više od ugovora.

Ove svetiljke su proizvedene u fabrici kompanije Zumtobel u Nišu.

Check Also

Pet golova za poluvreme: Osečina pregazila Rađevac u derbiju

Da je pre meča napravljena anketa sa pitanjem: “Kakav rezultat očekujete?”, sigurni smo da ni …