Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio 16. Sajam šljiva u Osečini

16. Sajam šljiva u Osečini, danas je svečano otvorio potpredsednik Vlade RS i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Sajam šljiva osmišljen je kao kulturna, turistička i privredna medjunarodna manifestacija na kojoj oko stotinu poljoprivrednika i privrednika izlaže svoje proizvode.

Ministar Nedimović je u svom obraćanju istakao da je Osečini, kao poljoprivrednom kraju neophodna fabrika za preradu poljoprivrednih proizvoda kako bi se što više mladih zadržalo u selima, u svojim domaćinstvima.

Da bi do toga došlo, moraju im se obezbediti dobri uslovi za život, pre svega asfaltirani putevi i sigurno mesto i cena za predaju proizvoda od kojih će iz Osečine poteći gotovi proizvod.

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić rekao je da ulaganje u putnu infrastrukturu kao i otvaranje fabrike u kojoj će se zaposliti mladi ljudi, i na taj način zadržati u oštini, osnovni prioritet za koji se bori.

“Red je da se u našoj opštini nakon 40 godina otvori fabrika za proizvodnju gotovog proizvoda, od koje će korist imati i naši poljoprivrednici a i građani koji će u njoj raditi. Osečina mora postati mesto u koje se mladi vraćaju, a ne mesto iz kojeg odlaze”, istakao je predsednik opštine.

Takođe, tradicionalno, predsednik opštine uručio je nagrade najvećim izvoznicima suve šljive. Po podacima Privredne komore Srbije za 2020.god. najveći izvoznik iz Srbije je Agranela doo Valjevo, dok je najveći izvoznik iz Osečine firma Jovanović voće doo iz Osečine.

Svečanom otvaranju Sajma, pored ministra Nedimovića, prisustvovao je direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Ministar Nedimović obišao je štandove, razgovarao sa izlagačima, gde su konstatovali izuzetno dobru otkupnu cenu maline i kupine.

Izlagači su izrazili veliko zadovoljstvo zbog mogućnosti da prezentuju svoje proizvode.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …