Izabrani lekar odobrava bolovanje samo do 30 dana

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju stupio je na snagu  4. novembra, a novina je da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad osiguranika do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana.

Kako nam je saopštila direktorka DZ Osečina, Jelena Milutinmović, nakon tog perioda prvostepena lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) utvrđuje privremenu sprečenost za rad.

Postoje izuzeci kod kojih izabrani lekar može da utvrdi bolovanje i do 60 dana, i to kod trudnica, osoba sa invaliditetom, osiguranika obolelih od malignih bolesti i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju intervencija obavljenih u dnevnoj bolnici.

Cilj usvojenih izmena je smanjenje mogućnosti zloupotrebe bolovanja i efikasnije uređeno pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad.

Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju donete su na zahtev poslodavaca zbog dugotrajnih odsustvovanja zaposlenih, tako da je sada u nadležnosti izabranog lekara da utvrdi bolovanje do 30 dana, a duže od tog perioda pacijenti će biti upućeni na lekarsku komisiju RFZO.

Utvrđene su i novine u obračunu bolovanja. Novina je da je poslodavac dužan da dokumentaciju o privremenoj sprečenosti za rad zaposlenog dostavi Filijali u roku do 15 dana, dok je ranije bio u obavezi da dostavi dokumentaciju u periodu do 30 dana.

Filijala utvrđuje pravo na naknadnu zarade, visinu naknade i najkasnije 21. dana od prijema zahteva za isplatu naknade zarade, vrši obračun i prenosi poslodavcu odgovarajući iznos sredstava. Ranije je taj rok iznosio 30 dana, sada je skraćen na tri sedmice.

Check Also

Razdragani mališani pokazali humanost na prvom “Čep festu” u Osečini

Udruženje Čep za hendikep u saradnji sa Obrazovno -vaspitnim centrom “Braća Nedić, Predškolskom ustanovom ”Lane” …