Prijateljstvo i ljubav prema knjizi širom sveta

Neko je jednom rekao da knjige treba birati kao što biramo prijatelje. Danas slavimo to prijateljstvo i ljubav prema knjizi širom sveta.


Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se svakog 23. aprila u godini. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige doneta je 1995. godine, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a, održanoj u Parizu.
U Španiji se ovaj dan obeležava kao praznik još od 1923. godine, u čast pisca Migela de Servantesa, koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim osobama, a od 1925. da im žene daju knjigu u zamenu.
Godine 1995, na već pomenutoj konferenciji, odlučeno je da Svetski dan knjige i autorskih prava bude obeležavan na ovaj datum, 23. aprila, jer je tada katalonski festival, ali je ovo i datum godišnjice rođenja i smrti najvećeg dramskog pisca, Vilijama Šekspira, kao i datum smrti Migela da Servantesa. Međutim, iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila, po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

Aktiv srpskog jezika vam čestita Svetski dan knjige i autorskih prava i želi vam da ga provedete u zdravlju, čitajući svoju omiljenu knjigu. U čast ovog čitalačkog praznika, šaljemo vam jednu staru egipatsku mudrost:
„ Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga ko je čita.“

Na važnost čitanja i gajenja ljubavi prema knjizi i pisanoj reči ukazali su i učenici osnovne škole, koji su na času srpskog jezika sa svojim nastavnicama Katarinom Maksimović i Milicom Novaković čitali odlomke iz omiljenih dela, citirali omiljene pesnike i pisce, ali i vredno radili na pravljenju panoa.

„Postoji i veći greh od spaljivanja knjiga, a to je – ne čitati knjige!“ – Josif Brodski

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …