NA LISTI RFZO NOVI INOVATIVNI LEKOVI ZA NAJTEŽE BOLESTI

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odlukom Centralne komisije za lekove, našli su se inovativni lekovi, čak 22 terapije, među kojima su i 16 najsavremenijih lekova za lečenje onkoloških oboljenja. Ovi medikamenti biće u primeni u bolnicama za tri do četiri meseca, najavljeno je u RFZO.

Po rečima Milana Vilotića, direktora valjevske filijale RFZO, novi inovativni lekovi su u grupi najsavremenijih i najskupljih medikamenata, koji omogoćavaju mnogo kvalitetniji i duži život pacijenata.”

Kako je najavila direktorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić, na listi su 22 leka, odnosno, 22 terapije, od toga 16 lekova za veći broj onkoloških bolesti-karcinoma dojke, karcinoma pluća, za maligni melanom, kolorektalni karcinom, karcinom prostate i jetre, kao i za maligno oboljenje krvi. U drugoj grupi lekova su terapijske alternative ili tzv. zamenski lekovi. Za neke bolesti su i pre postojale terapije o trošku države, ali se pokazalo da pojedini pacijenti najbolje reaguju na zamenske lekove, pa su stavljeni na listu. Primer su multipla skleroza i psorijaza, pacijenti sa tim obiljenjima uz primenu zamenske terapije mogu da žive normalno. Pre deset godina na listi Fonda bio je samo 21 inovativni lek, a sada su čak 22 samo u jednoj godini.Država je uložila znatna sredstva u inovativne lekove i sada ih je 96 na listi, pet puta više nego pre deset godina.

Uz nabavku nove dijagnostičke opreme u domovima zdravlja i bolnicama u Srbiji, veliki broj teških bolest biće otkriven u ranom stadijumu, tako da će inovativne terapije odmah biti primenjivane. U svetu i kod nas je u porastu broj malignih oboljenja a rano otkrivanje i inovativni lekovi pomoći će u uspešnijem lečenju i doprineće kvalitetnijem životu pacijenata.”- kaže Vilotić, uz napomenu da sledi usvajanje Odluke o novim inovativnim lekovima o trošku države na sednici Vlade Srbije. Za tri do četiri meseca ovi lekovi biće u primeni u zdravstvenim ustanovama.

izvor: va104info

Check Also

Najava preventivnih pregleda u nedelju 10.03.2024.godine od 08 do 16 časova

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju 10. marta, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. …