Obeležena evropska nedelja mobilnosti u opštini Osečina

Svake godine, od 16. do 22. septembra, održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Tema ovogodišnje Nedelje mobilnosti bila je ušteda energije. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju! Tema ovogodišnje kampanje usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promociju obnovljivih vidova energije u mobilnosti i zagovaranje što manje zavisnosti od upotrebe automobila.

Opština Osečina je i ove godine organizovala niz akcija koje su sprovodile javne ustanove-Predškolska ustanova “Lane”, Narodna biblioteka Osečina, Sportski centar Osečina, OVC “Braća Nedić” Osečina, OŠ “Vojvoda Mišić ” Pecka, Dom zdravlja Osečina, Crveni krst Osečina. Za dobijanje korisnih informacije o saobraćaju kao i za bezbednost pri održavanju akcija na ulicama naše opštine pobrinula se Policijska stanica Osečina.

Na terenu Sportskog centra Osečina profesori Dušan Milutinović, Ivan Mijailović i Đorđe Savić organizovali su javni čas na otvorenom sa učenicima prvog i četvrtog razreda OVC “Braća Nedić” Osečina.

Predškolska ustanova “Lane” organizovala je pešačku turu -Šetnja do zdravlja, a zatim i vožnju biciklama, trotinetima, guralicama za sve starosne grupe u Ulici Pilota Milenka Pavlovića. Takođe, na Trgu braće Nedić uz prisustvo predstavnika opštine i javnih ustanova deci iz PU “Lane” deljeni su štampani materijali.

Dom zdravlja Osečina uzeo je učešće u evropskoj nedelji mobilnosti tako što je na Trgu braće Nedić medicinska ekipa, na čelu sa dr Milanom Vasiljević i patronažnom službom, merila pritisak sugrađanima i delila savete o zdravim stilovima života. Preko 90 meštana izmerilo je pritisak i dobilo savet o unapredjenju i očuvanju zdravlja. Zajedno u akciji je učestvovao i Crveni krst Osečina deleći liflete. Svi naši sugrađani su bili dobrog zdravlja i poželeli da ovakvih akcija bude što češće.

Narodna biblioteka Osečina organizovala je niz aktivnosti u Osečini i Peckoj. Učenici četvrtog razreda OŠ “Vojvoda Mišić” Pecka sa učiteljicom Milenom Perić podržali su akciju “Pešačenjem do knjiga” kao i akciju “Čepom do osmeha”.

Treći razred OVC “Braća Nedić” Osečina sa učiteljem Milanom Vujičićem posetili su radionicu o značaju pešačenja, vožnje bicikle, trotineta kao i izložbu knjiga i literatura o održivoj mobilnosti. U stručno “pešačenje” kroz svet knjiga proveli su ih pozajmljeni likovi iz knjiga-Klovn, Petar Pan, Vera-krojačeva kćerka. Deca iz IO OVC” Braća Nedić” iz Komirića sa učiteljicom Nelom Kostić posetili su Odeljenje muzeja u Osečini, gde im je domaćin bio kustos Milan Petrović koji ih je upoznao sa izložbom “Zapis-sveto drvo Šumadije”.

OVC “Braća Nedić” Osečina organizovala je aktivnosti vožnje biciklama Ulicom braća Nedić i na poligonu škole. Sa prof. Aleksandrom Vujičićem na časovima tehničkog vaspitanja razgovarali su o pravilima u saobraćaju.

Održan je i javni čas o zdravlju, sportu i bezbednosti u saobraćaju, na otvorenom. Nastavnica biologije Jelena Nikolić i nastavnih fizičkog vaspitanja Zoran Perić, kroz diskusiju i praktične primere podsetili su učenike na ove važne teme. Mirjana Stanisavljević, policijski službenik PS Osečina, govorila je deci koliko je važna bezbednost učenika i mladih u saobraćaju.

Check Also

KMF Braća Nedić dva kola pre kraja postao šampion: Dodela pehara u ponedeljak pred domaćim navijačima

Samo 4 godine nakon osnivanja ,klub malog fudbala plasirao se u viši rang i to …