Tradicija nastavljena-održan 18. Sajam šljiva

Uprkos lošem rodu šljive na većem delu opštine Osečina, održan je 18. Sajam šljiva. Od učešća na Sajmu nisu odustali dugogodišnji poljoprivredni izlagači koji ove godine šljiva u svojim voćnjacima nisu imali, ali su im ipak štandovi bili puni raznih proizvoda.

Ovogodišnja manifestacija počela je u četvrtak, 31.08.2023.godine, otvaranjem izložbe “Zapis-sveto drvo Šumadije” Nataše Nikolić iz Narodnog muzeja Kragujevac, u suorganizaciji Izdvojenog odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini i Narodne biblioteke Osečina. Program su upotpunila i dva divna dečaka, Đorđe Vasiljević i Relja Djermanović.

Uz nastup kulturno umetničkih društava “Braća Nedić” Osečina i “Mladost” Pecka, Sajam je zvanično počeo potpaljivanjem sušare.

Veče narodne muzike održano je na betonskom igralištu Sportskog centra Osečina, nastupom muzičara iz Osečine.

Prvi dan Sajma šljiva svečano su otvorili Potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture Maja Gojković i predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.

Ovogodišnjici dobitnici sajamske nagrade za najvećeg izvoznika suve šljive u Srbiji je “Agranela” doo Valjevo a u Podgorini “Jovanović voće” doo Osečina.

Sajamska hala je bila puna raznih poljoprivrednih i privrednih proizvoda. Za svakoga se ponešto moglo naći.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture opština Osečina ja rekonstruisala bioskopsku salu Narodne biblioteke Osečina i zajdno sa ministarstvom do sada uložila oko 46.000.000,00 dinara. Prilikom posete Sajmu ministarka je posetila biblioteku, obišla izložbeni deo “Zlatne ruke” kao i završene radove u sali.

Najveseliji deo sajamskih dana su programi za decu. U organizaciji Predškolske ustanove “Lane” u petak je priredjen Dečiji karneval, u kom su nastupali mališani iz vrtića i gosti iz Lajkovca i Valjeva.

Muzički program Sajma upotpunili su koncerti Dejana Matića i OK benda.

Biblioteka Osečina je po prvi put organizovala stručno predavanje iz oblasti ruralnog turizma. Predavači su bili direktor TO Ljig Vladimir Ivanović i prof. turizma Nenad Ikonić.

Drugog dana Sajma organizovan je šahovski turnir na kom je učestvovalo 110 takmičara iz države i regiona. Pobednik turnira je Nanezić Marko IZ Beograda.

U čitaonici Biblioteke Dragica Janković predstavila je svet lekovitog bilja Podgorine i Zapadne Srbije i održala radionicu na temu Izrada tinktura od lekovitog bilja.

Narodna biblioteka po 10. put je organizovala takmičenje u govorenju zdravica. Ove godine učešće je uzelo 19 takmičara. Prvo mesto je zauzela Marjana Malešević iz Osečine, drugo mesto podelili su Dragica Janković iz Osečine i Milomir Obradović iz Deča, dok su treće mesto podelili Biljana Vulović iz Svileuve i Vladimir Miladinović iz Beograda.

Fotografije: Dušan Kovačević

Nagradna igra “Probaj i oceni” privukla je veliku pažnju posetilaca. Nagrađen je kolač pod nazivom “ružice i šapice” Nevene Antić iz Osladića i četnička gibanica “Zlatnih ruku Ljiga”. Vredne nagrade obezbedio je Europrom.

Svečani defile ulicama Osečine okupio je veliki broj posetilaca. Defile je predvodila ovogodišnja kraljica šljive, divna Sanja Nikolić, student Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Nakon defilea gosti su uživali u nastupima kulturno umetničkih društava iz Srbije i BiH.

Fotografije: Dušan Kovačević

Pregled dogadjaja kroz objektiv Ivana Djukića i Dušana Kovačevića:

Из серијала Ал се некад добро јело. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …