U dolini Ostružnja fabrika zdrave hrane

U dolini reke Ostružanjke, u deset plastenika, tri generacije Mijailovića proizvode povrće. Ova fabrika zdrave hrane osnovana je 2010. godine. Na 70a zemlje, poljoprivredno gazdinstvo Željka Mijailovića iz sela Ostružanj, uzgaja paradajz, papriku i krastavce. Pored povrtarstva bave se i uzgojem maline, kupine ali i pčelarstvom.

Najstariji član domaćinstva Ristivoj Mijailović svoj radni dan počinje u plasteniku pre izlaska sunca a završava nakon smiraja. Godišnje proizvedu oko 10t paradajza i 6t paprika. Svu proizvedenu robu Željko proda u Osečini, na domaćem terenu. Kako kaže prodaja najbolje ide u svom mestu, poznatim kupcima. Dešava se da u roku od 2h rasproda i do 250 kg povrća. U radu mu pomažu sestra Anka sa dvoje dece. Razlog dobrog roda jeste rasada koju sami proizvode. Povrće se minimalno tretira i to uglavnom prilikom proizvodnje rasade i završava cvetanjem. Navodnjavanje se vrši iz sopstvenih bunara tako da ne postoji ni mogućnost zagađenja ploda vodom.

Veliku štetu ovo domaćinstvo je petrpelo u poplavama 2014. godine ali su se uz pomoć i podršku države oporavili. Tada su iz donacije “Ana i Vlade Divac” dobili veliki plastenik. Sva proizvodnja je već godinama osigurana. Zadovoljni su na podršku države što se tiče subvencija po hektaru kao i opštini koja subvencioniše opremu i učestvuje u osiguranju proizvodnje.

Istakli su da od poljoprivrede može normalno da se živi ali je neophodan konstantan rad i trud. Ovogodišnji prinos i cena su bili zadovoljavajući u odnosu na prethodne godine, međutim da bi i narednih godina održali kvalitet potrebno je puno ulaganja bez obzira na cenu koja ih čeka u narednoj godini.

Из серијала Ал се некад добро јело. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

Pet golova za poluvreme: Osečina pregazila Rađevac u derbiju

Da je pre meča napravljena anketa sa pitanjem: “Kakav rezultat očekujete?”, sigurni smo da ni …