U dolini Ostružnja fabrika zdrave hrane

U dolini reke Ostružanjke, u deset plastenika, tri generacije Mijailovića proizvode povrće. Ova fabrika zdrave hrane osnovana je 2010. godine. Na 70a zemlje, poljoprivredno gazdinstvo Željka Mijailovića iz sela Ostružanj, uzgaja paradajz, papriku i krastavce. Pored povrtarstva bave se i uzgojem maline, kupine ali i pčelarstvom.

Najstariji član domaćinstva Ristivoj Mijailović svoj radni dan počinje u plasteniku pre izlaska sunca a završava nakon smiraja. Godišnje proizvedu oko 10t paradajza i 6t paprika. Svu proizvedenu robu Željko proda u Osečini, na domaćem terenu. Kako kaže prodaja najbolje ide u svom mestu, poznatim kupcima. Dešava se da u roku od 2h rasproda i do 250 kg povrća. U radu mu pomažu sestra Anka sa dvoje dece. Razlog dobrog roda jeste rasada koju sami proizvode. Povrće se minimalno tretira i to uglavnom prilikom proizvodnje rasade i završava cvetanjem. Navodnjavanje se vrši iz sopstvenih bunara tako da ne postoji ni mogućnost zagađenja ploda vodom.

Veliku štetu ovo domaćinstvo je petrpelo u poplavama 2014. godine ali su se uz pomoć i podršku države oporavili. Tada su iz donacije “Ana i Vlade Divac” dobili veliki plastenik. Sva proizvodnja je već godinama osigurana. Zadovoljni su na podršku države što se tiče subvencija po hektaru kao i opštini koja subvencioniše opremu i učestvuje u osiguranju proizvodnje.

Istakli su da od poljoprivrede može normalno da se živi ali je neophodan konstantan rad i trud. Ovogodišnji prinos i cena su bili zadovoljavajući u odnosu na prethodne godine, međutim da bi i narednih godina održali kvalitet potrebno je puno ulaganja bez obzira na cenu koja ih čeka u narednoj godini.

Из серијала Ал се некад добро јело. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …