Građani opštine Osečina dobili sredstva za unapređenje energetske efikasnosti

Na osnovu Javnog poziva koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike za finansiranje programa energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, Opštini Osečina odobreno je 2.000.000,00 din.

Rešenjem Opštinskog veća za 2021. godinu za ove namene iz budžeta opštine Osečina opredeljeno je 2.000.000,00 dinara, tako da ukupna sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 4.000.000,00 din.
Sredstva za sufinansiranje mera energestske efikasnosti dodeljuju se na osnovu Javnog poziva za domaćinstva u najvišem iznosu do 50% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi pri čemu će minimalni i maksimalni iznos odobrenih sredstava biti definisan Pravilnikom o načinu sufinansiranja mera energetske efeikasnosti.
Nakon donošenja Pravilnika prvo će biti raspisan Javni poziv radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a nakon toga će biti raspisan i Javni poziv za građane koji će za sprovođenje mera EE morati da odaberu privrednika sa liste, odnosno onog koji ispunjava uslove po prethodnom javnom pozivu.


Mere EE koje će Opština Osečina sufinansirati su:
1. Ugradnja i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru porodičnih kuća;
2. Zamena (nabavka sa ugradnjom) spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, na, porodičnim kućama, sa pratećim građevinskim radovima;
3. Nabavka i instalacija kotlova, na biomasu (drvni pelet, briket, sečka), grejača prostora za porodične kuće
4. Nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …