Za čistiji vazduh Osečine: Za izgradnju nove kotlarnice na pelet 24.738.555,50 din od Ministarstva za zaštitu životne sredine

Opština Osečina je učešćem na Javnom konkursu kod Ministarstva za zaštitu zivotne sredine dobila sredstva u iznosu od 24.738.555,50 din za sufinansiranje realizacije Projekta -Izgradnja kotlarnice na čvrsto gorivo- pelet čime će se smanjiti zagadjenje vazduha iz individualnih lozišta, uz učešće opštine u iznosu od 6.184.638,88 din. Projekat podrazumeva da će se posle skoro 20 godina stari kotlovi koji su smešteni u prizemlje stambene zgrade u Ul.Karadjordjeva 123 izmestiti, tako što će se izgraditi novi objekat a umesto fosilnog goriva preći će se na ekološki prihvatljiv način grejanja stambenih objekata i poslovnih zgrada. 

“Osnovni cilj ovog projekta je da se smanji zagađenje vazduha u varošici, koncentracija PM čestica, azotnih i sumpornih oksida, unaprede uslovi života građana u čistijoj životnoj sredini kao i da se smanji gubitak toplotne energije iz sistema. Realizacijom ovog projekta rešiće se dugogodišnji problem buke, prašine, čadji, uopšte velikog zagadjenja koje su imali stanari stambene zgrade u kojoj se nalaze kotlovi koji su toplotnom energijom snabdevali  62 domaćinstva i 7 privrednih subjekata. Takođe, ni uslovi za rad zaposlenih u JKP Osečina, kojima je povereno vršenje ove delatnosti, nisu bili adekvatni.

Hvala Ministarstvu životne sredine i državi što prepoznaje potrebe i probleme malih mesta. Pored mini toplane koju je finasirala Kancelarija za javna ulaganja a koja je u rad puštena 2020.godine za grejanje javnih ustanova, prethodnih 5 godina zamenjeni su i kotlovi u Zdravstvenoj stanici Pecka i OŠ “Vojvoda Mišić” koji takođe kao energent koriste biomasu. Sve navedeno pokazuju da je državu itekako briga o stanju naše žvotne sredine i da se u ovu oblast ulaže više nego ikada.

Opština Osečina je u januaru i februaru uspela da kod resornih ministarstva konkuriše sa 10 različitih projekata kako bi iskoristili sredstva koja država daje i na taj način unapredila uslove života naših gradjana”, izjavio je predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.

Po rečima direktorke JKP “Osečina”, Nataše Đukić, postojeći kotlovi su u jako lošem stanju te se dešava da u sezoni grejanja više puta dolazi do kvara i pucanja. Ne postoji ni prostorija za skladištenje drva i uglja, tako da su energenti skladišteni na otvorenom pa prilikom isporuke ispod prozora stanova, dolazi do buke i stvaranja prašine koja se širi kako po dvorištu, tako i po objektu same zgrade pri čemu dolazi do još većeg zagađenja vazduha. Ništa manji problem je i nestašica uglja, tako da će se ovim projektom rešiti višestruki dugogodišnji problemi.

Check Also

Humanitarni turnir u malom fudbalu: Za Tijanu Danilović

U subotu i nedelju, 24. i 25. avgusta Sportski centar Osečina organizuje humanitarni turnir u …