Za čistiji vazduh Osečine: Za izgradnju nove kotlarnice na pelet 24.738.555,50 din od Ministarstva za zaštitu životne sredine

Opština Osečina je učešćem na Javnom konkursu kod Ministarstva za zaštitu zivotne sredine dobila sredstva u iznosu od 24.738.555,50 din za sufinansiranje realizacije Projekta -Izgradnja kotlarnice na čvrsto gorivo- pelet čime će se smanjiti zagadjenje vazduha iz individualnih lozišta, uz učešće opštine u iznosu od 6.184.638,88 din. Projekat podrazumeva da će se posle skoro 20 godina stari kotlovi koji su smešteni u prizemlje stambene zgrade u Ul.Karadjordjeva 123 izmestiti, tako što će se izgraditi novi objekat a umesto fosilnog goriva preći će se na ekološki prihvatljiv način grejanja stambenih objekata i poslovnih zgrada. 

“Osnovni cilj ovog projekta je da se smanji zagađenje vazduha u varošici, koncentracija PM čestica, azotnih i sumpornih oksida, unaprede uslovi života građana u čistijoj životnoj sredini kao i da se smanji gubitak toplotne energije iz sistema. Realizacijom ovog projekta rešiće se dugogodišnji problem buke, prašine, čadji, uopšte velikog zagadjenja koje su imali stanari stambene zgrade u kojoj se nalaze kotlovi koji su toplotnom energijom snabdevali  62 domaćinstva i 7 privrednih subjekata. Takođe, ni uslovi za rad zaposlenih u JKP Osečina, kojima je povereno vršenje ove delatnosti, nisu bili adekvatni.

Hvala Ministarstvu životne sredine i državi što prepoznaje potrebe i probleme malih mesta. Pored mini toplane koju je finasirala Kancelarija za javna ulaganja a koja je u rad puštena 2020.godine za grejanje javnih ustanova, prethodnih 5 godina zamenjeni su i kotlovi u Zdravstvenoj stanici Pecka i OŠ “Vojvoda Mišić” koji takođe kao energent koriste biomasu. Sve navedeno pokazuju da je državu itekako briga o stanju naše žvotne sredine i da se u ovu oblast ulaže više nego ikada.

Opština Osečina je u januaru i februaru uspela da kod resornih ministarstva konkuriše sa 10 različitih projekata kako bi iskoristili sredstva koja država daje i na taj način unapredila uslove života naših gradjana”, izjavio je predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.

Po rečima direktorke JKP “Osečina”, Nataše Đukić, postojeći kotlovi su u jako lošem stanju te se dešava da u sezoni grejanja više puta dolazi do kvara i pucanja. Ne postoji ni prostorija za skladištenje drva i uglja, tako da su energenti skladišteni na otvorenom pa prilikom isporuke ispod prozora stanova, dolazi do buke i stvaranja prašine koja se širi kako po dvorištu, tako i po objektu same zgrade pri čemu dolazi do još većeg zagađenja vazduha. Ništa manji problem je i nestašica uglja, tako da će se ovim projektom rešiti višestruki dugogodišnji problemi.

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …