U manastiru Lelić svečano uručene nagrade najuspešnijim učesnicima Кonkursa „Deca Podgorine Svetom Nikolaju na dar“

Tradicionalni likovni i literarni konkurs u čast Svetom Vladiki Nikolaju, čiju organizaciju potpisuju Opština Osečina i Кancelarija za veronauku Eparhije valjevske, i ove godine okupio je brojne učenike škola sa područja Arhijerejskog namesništva podgorskog.

Lik Lelićkog Zlatousta i misli o njemu crtežima i stihovima ovekovečile su vešte dečje ruke, naslednici Vladičinih bogomoljaca, čiji je najveći broj potekao upravo iz ovog kraja. Za jedanaest najboljih autora organizatori konkursa priredili su svečanost povodom uručenja nagrada u manastiru Lelić kraj kivota svetitelja.

Ove godine izostao je program usled poznate epidemiološke situacije. Ali, kako je istakao jerej Dalibor Čkojić, sekretar Eparhijskog odbora za veronauku, sad je, iako skromnije, sve mnogo uzvišenije. Proslavljamo Vladiku Nikolaja kraj njegovih svetih moštiju, uz blagoslov igumana Georgija. Prinosimo mu najlepše darove, jer pokazujemo da nismo zaboravili Vladiku Nikolaja i da se držimo onoga čemu nas je učio, rekao je otac Dalibor Čkojić. Ove godine slavimo tri velika jubileja Vladike Nikolaja: 140 godina od rođenja, 65 od prestavljenja Gospodu i 30 godina od prenosa njegovih moštiju iz američkog grada Libertivila u rodni Lelić. Dakle, on je među nama, već 30 godina bdi nad nama u vremenima svakakvih iskušenja. U blizini njega je i Prepodobni Otac Otac Justin. Slavimo ih, a vi ste to učinili svojim radovima, rekao je iguman Georgije, blagoslovivši podgorske osnovce, uz želje za obiljem uspeha u školi.

Vi ste ukras ove zemlje. Video sam knjižicu sa vašim radovima. Radujem se što uvek dolaze novi, da vi prepoznajete najvećeg među nama i, kako je Otac Justin govorio, najvećeg Srbina posle Svetog Save – rekao je čuvar kivota Vladike Nikolaja.
Opština Osečina proslavlja Svetog Vladiku Nikolaja kao svoju slavu i cela Podgorina je za njega neraskidivo vezana. Opštinsko rukovodstvo uvek pruža podršku raznim aktivnostima veroučitelja. Odziv za veronauku u školama u Osečini i Peckoj je stoprocentan od njenog povratka u nastavu.

Prilikom jedne od poseta Osečini, Vladika Nikolaj je rekao:“Osečina – od zla odsečena“. Te lepe reči velika su obaveza za sve nas, rekao je predsednik Skupštine opštine Osečina Svetozar Gačić.

Moramo da se trudimo da opravdamo poverenje koje nam je Sveti Vladika Nikolaj ukazivao. Čitao sam skoro o jednoj njegovoj poseti Osečini. Uporedio je našu trpezu za slavu Svetog Dimitrija sa trpezom Svetog cara Кonstantina i Stefana Nemanje. Bio sam dirnut tim rečima. Na svima nama je da ih budemo dostojni. Pripremili smo program svečanosti u čast Vladike Nikolaja i neka nam Gospod pomogne da istrajemo na putu kojem nas je on učio – poručio je Svetozar Gačić prilikom uručenja nagrada učenicima. Nagrade sa sastoje od knjiga Vladike Nikolaja, zbornika najboljih radova konkursa, knjige o životu Podgorca pukovnika Milenka Pavlovića, savremenog srpskog heroja, i luksuznog pakovanja suvih šljiva, zdravog slatkiša koji se nigde ne pravi tako dobro kao u Podgorini.

Izvor: https://www.eparhijavaljevska.rs/

Check Also

Sportski centar Dom zdravlja Nis petrol odbranio titulu na Radnickim sportskim igrama 2024.

Završene su Radničke Sportske igre 2024. godine u malom fudbalu za muškarce. Naši sugradjani mogli …