ŠKOLA PONOVO NOSI IME NAŠIH SLAVNIH PREDAKA

Dugogodišnji naziv, „Braća Nedić“, škola u Osečini nosila je po junacima iz Prvog srpskog ustanka, braći Gligoriju i Dimitriju Nediću, koji su poginuli u boju na Čokešini 16. aprila 1804. godine.

Otvaranjem Obrazovno-vaspitnog centra, spajanjem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, došlo je gašenja postojeće Osnovne škole “Braća Nedić” te je i sam naziv promenjem u Obrazovno-vaspitni centar „Osečina“ jer nije bilo mogućnosti da dve škole u isto vreme nose isti naziv.


Inicijativu za promenu naziva škole i vraćanje imena Braća Nedić, po kome je škola bila nadaleko poznata, pokrenuli su članovi Nastavničkog veća, uz saglasnost i podršku Saveta roditelja i Školskog odbora. Predloženo je da novi naziv škole bude Obrazovno-vaspitni centar „Braća Nedić“. Škola je konačnu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, bez čijeg odobrenja naziv ne bi mogao biti promenjen, čekala nepunih godinu dana.
Rešenjem broj 611-00-02533/2020-03 data je saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o promeni naziva škole, a samo rešenje stupiće na snagu i primeniće se od 01.septembra 2021. godine, odnosno početka sledeće školske godine.
Učenici, uprava škole, stručni saradnici, kao i nastavno i nenastavno osoblje sa radošću su dočekali vest o promeni naziva škole i vraćanju na „staro-novo“ ime – Obrazovno-vaspitni centar „Braća Nedić“.
Nadamo se da će škola još dugo vremena s ponosom nositi ovaj naziv i na pravi put izvoditi buduće generacije, i poput braće Nedića, hrabro se boriti u osvajanju novih pobeda na putu do znanja.


Check Also

Ministar Martinović obišao radove na objektu srednjeg obrazovanja u Osečini

Rekonstrukcija i adaptacija objekta srednje škole u okviru vaspitno-obrazovnog centra „Braća Nedić“ u Osečini privode …