Za socijalnu zaštitu 1.500.000 dinara od minrzs

Danas je u Palati Srbija predsednik opštine Osečina Nikola Tomić potpisao ugovor o namenskim transferima za finansiranje usluga socijalne zaštite u iznosu od 1.496.501,00 din. koje dodeljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević poručila je tom prilikom da je socijalna zaštita stanovnika Srbije jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Kisić Tepavčević je rekla da je cilj namenskih sredstava da se finansijska pomoć usmeri ka onima kojima je najpotrebnija.

„Ukoliko prepoznamo prave potrebe, i finansijsku podršku, kao i svaku drugu vrstu podrške, usmerimo ka onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, onda se najbolje vide efekti našeg rada“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da lokalne samouprave imaju najbolji uvid gde je ta pomoć najpotrebnija i pozvala predstavnike lokalnih samouprava da ukažu Ministarstvu na koje još načine bi bilo potrebno da se intezivira pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ove godine za finansiranje usluga socijalne zaštite iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave izdvojilo 556 miliona dinara.

Tim sredstvima će se, kako je objasnila Kisić Tepavčević, finansirati dnevne usluge u zajednici (usluga dnevnog boravka, svratišta i pomoći u kući), usluga smeštaja u prihvatilište, usluge podrške za samostalan život, usluga ličnog pratioca detetu sa invaliditetom, usluge personalne asistencije punoletnim licima sa invaliditetom, savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge, kao i druge usluge socijalne zaštite.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2016. godine otpočelo sa primenom namenskih sredstava za jedinice lokalne samouprave.

„Ako mi dobro radimo svoj posao onda ćemo se svi osećati bolje, a ono što je najznačajnije jeste da će se građani osećati i socijalno sigurno i bezbedno, da svaki građanin naše zemlje zna da nije sam, da će država biti uz njih i da će pomoći uvek kada zatreba“, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: minrzs.gov.rs

Check Also

Razdragani mališani pokazali humanost na prvom “Čep festu” u Osečini

Udruženje Čep za hendikep u saradnji sa Obrazovno -vaspitnim centrom “Braća Nedić, Predškolskom ustanovom ”Lane” …