6.500.000,00 dinara za poljoprivredu: Dogodine planirano više

Danas, 25.11.2021. godine, u sali Skupštine opštine Osečina, predsednik opštine Nikola Tomić, potpisao je sa poljoprivrednicima, Ugovore o dodeli sredstava za subvencionisanje mehanizacije i unapređenja tehničke opremljenosti poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine Osečina.


Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnica predsednika Zorica Pavlović i savetnik za poljoprivredne poslove Dušan Vučićević.
Na konkursu koji je sproveden, ukupno je podnet 181. zahtev, za koji su opredeljena sredstva u iznosu od 6.500.000,00 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi.

Od toga 22 zahteva su potpisana sa poljoprivrednicima iz marginalnih područja- sela Skadar, Carina i Dragodol, i zbog toga je za ta područja subvencija do 50% od nabavne cene, dok je za 159. zahteva iz ostalih ruralnih delova opštine Osečina dobijena subvencija do 40 % od nabavne cene bez PDV-a.


U obraćanju predsednika opštine Nikole Tomića, naglašeno je značajno povećanje sredstava za razvoj i unapređenje poljoprivrede.
„Naš cilj je da omogućimo ili bar olakšamo život naših građana koji žive na selu i od sela. Većina stanovništva se bavi poljoprivredom i od toga izdržava svoje porodice. U narednoj godini za poljoprivredu je izdvojeno 11.000.000,00 dinara. To svakako nije dovoljan iznos, ali je daleko bolji nego ranijih godina. Prošle godine je potpisano 115, a ove 181 ugovor.
Poznajem svako mesto, kraj i zaseok, upoznat sam sa problemima. I ovaj susret danas je više od potpisivanja ugovora, to je prilika da razgovaramo i zajedničkim problemima, odredimo prioritete, kritične tačke i njihovo eliminisanje.
Sa svojim saradnicima sam definisao cilj razvoja i unapređenja, najpre u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, urednog i redovnog snabdevanja električnom energijom i otvaranjem proizvodnog pogona u narednoj godini.
To su ciljevi i potrebe svih stanovnika, cele teritorije opštine Osečina.
Zajedničkim naporima nastojaćemo da ispunimo naša obećanja i obezbedimo pristojan život svih sugrađana“, izjavio je predsednik Tomić.


Prisutni poljoprivrednici su iznosili probleme i karakteristike mesta u kojima žive, a značajan deo je imao i predlog za rešavanje istih.
Potpisivanje ugovora je realizovano u tri grupe zbog velokog broja građana.
Prema broju ugovora koji su potpisani, značajan broj vlasnika poljoprivrednih gazdinstava su stariji građani, neznatan broj žena oko 5%, a mladih poljoprivrednika koji su vlasnici imanja svega oko 35%.

To je važan podatak koji nam ukazuje da smo nacija sa pretežno starijim stanovništvom.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …