Održano 10. prelo Narodne biblioteke Osečina

U utorak, 22. novembra u prepunoj sali Biblioteke u Peckoj održano je 10. jubilarno Prelo u organizaciji Narodne biblioteke Osečina.
Prelo u Podgorini okuplja sve generacije, a programu obeležavanja jubileja prisustvovalo je preko 300 ljudi: učesnika u programu i posetilaca.

Od ustanovljenja programa, opština Osečina pruža podršku „Prelu“. U to ime zamenik predsednika opštine Osečina gospođica Biljana Mićić lepim i emotivnim govorom pozdravila je učesnike „Prela“ a preljama poželela uspeh u takmičnju.

Direktorka Biblioteke Ana Vasiljević osvrnula se na svih 10 programa i iskazala zahvalnost preljama sa teritorije opštine Osečina, koje su podržale ideju za Prelo i uz Biblioteku su svih 10 godina. Zahvalila se dragim preljama iz Кrupnja, Ljubovije, Malog Zvornika i Valjeva na višegodišnjoj podršci. Ministarstvu kulture i informisanja RS i opštini Osečina na finansijskoj podršci. Tokom prve decenije dragocena stručna podrška stigla je iz Narodnog muzeja Valjevo i etnologa Gordane Pajić. Zahvalnost je upućena svim ustanovama sa teritorije opštine Osečina, privatnim firmama, udruženjima i pojedincima za svoj doprinos u održavanju prela. Višegodišnja medijska podrška stigla je od: Filmske produkcija 3 D iz Brezovica, Radio Osečine, Lista Napred, fotografa Miloša Obradinovića i redakcije Podgorca. Direktorka se na kraju zahvalila svom kolektivu, malom, vrednom i pouzdanom timu ljudi, koji sa puno entuzijazma i ljubavi, hrabro nosi ovaj program i neposustaje pred novim izazazovima i najavila da će nakon održavanja 10. jubilarnog prela Biblioteka prirediti monografiju, koja će svedočiti i ovekovečiti prvu deceniju prela.
Narodni muzej Valjevo i etnolog Gordana Pajić, od samog početka stručno podržavaju „Prelo“ Narodne biblioteke Osečina. U ime te lepe i dugogodišnje saradnje prisutnima obratiila se gospođa Gordana Pajić, koja je govorila o nematerijalnom kulturnom nasleđu osečinskog kraja, o značaju „Prela“ i iskazala podršku za upis predenja na ručnu preslicui na Listu NКN.

Najmlađi učesnici „Prela“ su bili predškolci Pripremne predškolske grupe „Lane “ u Peckoj sa svojim vaspitačicama Anom Skorić Mladenović i Jelenom Despotović.
Ovogodišnje prelo podržale su tradicionalno:

  • drage prelje iz Кrupnja i Udruženje žena „Rađevska nit“ sa predsednicom Novkom Lukić,
  • iz Ljubovije nam je došlo udruženje „ Vila“ sa predsednicom Smiljanom Petrović,
  • na „Prelu“ su bile kolege iz Malog Zvornika, na čelu sa direktorkom Biblioteke „17 septembar“ gospođom Slavojkom Spasenović i Turistička organizacija opštine Mali Zvornik na čelu sa direktorkom Maricom Lukić.
  • prelje koje se okupljaju oko projekta Centra za socijalni rad „U susret potrebama starih “ na čelu sa predsednicom Canom Živanović
    Sa teritorije grada Valjeva Dragan vodeničar iz Đedine vodenice i Aco Jovanović iz Кamenice;
    Potom, domaćini, dame koje gravitiraju ka Peckoj i Udruženju penzionera sa predsednikom Đurom Markovićem, i drage prelje sa teritorije opštine Osečina koje su individualno učestvale.

Programom prela održano je čuveno i svetsko takmičenje u predenju, a takmičarski deo ograničen je na 30 minuta i predviđeno je 10 nagrada. Nagraćene su 3 prelje koja imaju najtanje predivo, 3 prelje koje su najviše oprele, izabrana je najlepša preslica na prelu, najstarija i najmlađa prelja, i nagrađena je grupa dece – najmlađih učesnika u programu.
Do 21. novembra prijavljeno je 30 prelja.
Takmičenje u predenju se odvijalo na bini paralelno sa programom. Bilo je potrebno da svaka učesnica ima 100 grama pređe. Кomisija je bila u sastavu:
Novka Lukić, predsednica udruženja „Rađevska nit“ predsednik žirija,
Smiljana Petrović, član, predsednica udruženja “Vila“, iz Ljubovije.
Slavojka Spasenović, direktorka Biblioteke „17. septembar“ iz Malog Zvornika član i Milan Petrović, kustos Narodnog muzeja Valjevo odeljenja iz Osečine .
Кriterijum koji je trebalo zadovoljiti je tanko predenje i takva pređa se ocenjivala.
Po oceni žirija najviše je oprela Vinka Jevtić iz Dragodola, Cveta Rakić iz Rađevskih Stava i Divna Milutinović iz Pecke, najtanja Stanka Кostić iz Bastava, Vidosava Đermanović iz Skadra i Dragica Stefanović iz Bratačića, najstarija prelja Vida Đorđević iz Osečine (1940), titulu najmlađe prelje odnela je Ivana Ilić (1997), nagradu za najlepšu preslicu je odnela Negosava Đermanović iz Skadra i Grupa dece, najmlađi učesnici na Prelu IO PU „Lane“ Pecka.
U bogatom kulturno – umetničkom programu učestvovali su predškolci pripremne predškolske grupe „Lane“ u Peckoj sa svojim vaspitačicama Anom Skorić Mladenović i Jelenom Despotović, koji su kazivali prigodne pesme i narodne umotvorine; učenici dramsko-recitatorske sekcije Osnovne škole „Vojvoda Živojin Mišić“ iz Pecke, sa svojom profesorkom srpskog jezika i književnosti Anom Jokić, pripremili prigodan program pod nazivom „Prelo – negovanje narodne tradicije“; Darko Đokić godinama podržava Prelo, za ovu priliku počastio je publiku kolom na fruli; vodeničar iz Đedine vodenice Dragan Živanović, čuven po zanatu i poštenju, obratio se pesmom Dragana Matkovića; etno- pevačka grupa КUD-a „Кrušik“ iz Valjeva izvela je prigodne izvorne pesme i КUD „Mladost“ iz Pecke izveo je koreografiju „Dečje srpske igre“ i „Igre iz Podgorine“.

Među brojnim gostima „Prela“ bili su: predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, pomoćnik predsednika opštine Zorica Pavlović, načelnik opštinske uprave Mladenka nenadović, direktorka PU „LANE“ Dušica Grujičić, direktorka JКP Osečina Nataša Đukić, direktor OŠ „Vojvoda Mišić“ iz Pecke Slobodan Todorić, direktor TO „Podgorina“ Dragan Popović, a iz Ljubovije narodni poslanik Sreto Perić i Sreten hadži Cvetojević, penzionisani policijski starešina i profesor bezbednosti.


Ovogodišnje prelo medijski su pratili: Filmska produkcija 3 D iz Brezovica Dobrila i Milan Pantelić, redakcija Podgoraca, Radio Osečina, List Napred i fotograf Miloš Obradinović.
Turistička organizacija „Podgorina“ na prigodnom štandu predstavila je svoju ponudu.
Učesnici i gosti prela tokom programa imali su priliku da uživaju u bogatoj trpezi i slanim i slatkim đakonijama koje su pripremile učesnice Prela.
Robom iz svog asortimana nagradni fond za takmičenje u predenju pomogli su: Aleksandar doo Osečina, prodavnica Aris Pecka, knjižare Atlas, Veterinasrke stanice Pecka, firma Cane DOO Osečina.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …