KONKRETNI PLANOVI ZA ODLAGANjE KOMUNALNOG OTPADA

U Opštini Krupanj održan je sastanak predstavnika lokalnih samouprava uključenih u projekat Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom „Eko-Tamnava“ d.o.o. Ub. Sastanku su prisustvovali načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić, predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović, predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović, predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić i direktor preduzeća „Eko-Tamnava“ Zoran Petrović sa saradnicima.

Predsednici opština upoznali su se sa planom za izgradnju Regionalne deponije „Kalenić“ kao i sa sledećim koracima za realizaciju ovog projekta. U prethodnom periodu urađena je studija opravdanosti za opštine koje učestvuju u projektu. Grad Loznica nastupaće samostalno, odnosno svoj otpad će voziti direktno na deponiju „Kalenić“. Kako je ranije dogovoreno, transfer stanica i reciklažno dvorište biće izgrađeni na teritoriji opštine Osečina, gde će se vršiti selekcija otpada odakle će se dalje transportovati ka regionalnoj deponiji. Svaka opština dobiće kante za razvrstavanje komunalnog otpada i po najmanje jedan kamion za njegov transport. Obaveza lokalnih samouprava je da odrede lokacije za izgradnju reciklažnog dvorišta i rešavanje imovinskih odnosa.

Na sastanku je predložen plan da reciklažna dvorišta budu pravljena tipska u svim opštinama i identično opremljena, čime će se uštedeti na troškovima za izradu projektne dokumentacije.

Sledeći sastanak je najavljen u Osečini i tom prilikom će biti prikazana video prezentacija celog projekta, sa detaljnim objašnjenjem o načinu prikupljanja otpada, od primarne selekcije u domaćinstvima do krajnjeg odredišta Regionalne deponije. Početak radova očekuje se u četvrtom kvartalu 2021. godine, a završetak do kraja 2023. godine.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …