ANDRIĆU U ČAST

„Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo.“
U Narodnoj biblioteci Osečina, dana 22.12.2021. održano je književno veče posvećeno Ivi Andriću, koji je Biblioteka organizovala povodom jubileja – 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Na početku programa imali smo priliku da poslušamo Nikolinu Malešević, nekadašnju učenicu škole klavira pro Biblioteci, a danas učenicu četvrtog razreda OMŠ. Nikolina je na republičkom takmičenju u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije u disciplinama solfeđo i teorija muzike, koje je održano 4. i 5. decembra a u klasi: prof. Vanje Urošević osvojila je prvu nagradu.

Potom smo čuli misli Ive Andrića i važne momente iz njegove biografije.
O životu i delu našeg nobelovca govorio je prof. dr Mihajlo Pantić, dok je doajen srpskog novinarstva Miloš Jevtić govorio o susretima sa Ivom Andrićem.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …