Povećan broj test traka za osigurana lica obolela od dijabetesa

Oboleli od dijabetesa na insulinskoj terapiji od 23.12.2023. godine će imati pravo na veći broj test traka, a pravo na ovu vrstu pomagala o trošku države od sada se uvodi i za obolele na oralnoj terapiji.

Za osiguranike preko 18 godina života koji su na terapiji do 4 doze fiksnih kombinacija insulina dnevno povećan je broj test traka  sa 100 na 200 test traka za period od šest meseci.

Za osiguranike preko 18 godina života koji su na 4 i više doze fiksnih kombinacija insulina dnevno povećan je broj test traka  sa 600 na 900 test traka za period od šest meseci.

Za osiguranike koji su na insulinskoj terapiji, propisivanje novih količina test traka vrši izabrani lekar na osnovu ranije donete ocene lekarske komisije.

Novina je da i osigurana lica,dijabetičari, preko 18 godina života koja su bez insulinske terapije od 23.12.2023.godine imaju pravo na test trake i to u količini 50 test traka za period od 6 meseci. Ova kategorija osiguranika do sada nije imala pravo na test trake. Za prvo propisivanje test traka potrebno je da se pacijenti jave izabranom lekaru koji će ih uputiti spec. pedijatrije ili spec. interne medicine. Sa ovim izveštajem, izabrani lekar upućuje pacijenta lekarskoj komisiji filijale Valjevo,ispostava Osečina i po pribavljenoj odluci, koja je trajna, propisuje test trake na šestomesečnom nivou.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …