Gostovanje Narodne biblioteke Osečina u Lazarevcu

U petak, 14. januara u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu predstavljen je program Narodne biblioteke Osečina “Domaćine, isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence”.

Program je rezultat rada u okviru projekta “Predenje u osečinskom kraju”, koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS i opštine Osečina. Publici je prikazan istoimeni dokumentarno etnološki film i prigodna izložba prediva, vretena, preslica iz kolekcije Narodnog muzeja u Valjevu i privatnih kolekcija…

U ime domaćina Biblioteke „Dimitrije Tucović“ prisutne je pozdravila ditrektorka Jasmina Ivanković i izrazila je želju da se Osečinsko prelo nađe najpre na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a zatim i na Uneskovoj listi.
O samom projektu i programu „Prela“ koje Biblioteka organizuje devetu godinu za redom je govorila direktorka biblioteke iz Osečine, Ane Vasiljević, iz ugla struke o projektu je govorila muzejski savetnik Narodnog muzeja u Valjevu, Gordana Pajić, etnolog.

Pored toga što je publika mogla da uživa u divnom programu, Lazarevačka biblioteka pružila je i veliku podršku osečinskoj biblioteci koja čini velike napore u očuvanju naše kulturne baštine.
Zauinteresovana publika imaće priliku da izložbu pogleda do 28. januara.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …