Potpisan Ugovor za realizaciju izgradnje regionalne sanitarne deponije u Kaleniću

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas važan ugovor na osnovu kojeg će već tokom leta početi realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih zelenih projekata u Srbiji – izgradnja regionalne sanitarne deponije u selu Kalenić u opštini Ub.

Vujović je istakla da će kompletnom realizacijom projekta sistemski biti rešen problem upravljanja otpadom za 11 lokalnih samouprava: Ub, Valjevo, Osečinu, Lajkovac, Mionicu, Ljig, Koceljevu, Vladimirce, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac.

Očekuje se, kako je dodala, da će se Regionalnom centru priključiti još četiri lokalne samouprave: Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik

„Čestitam predsedniku opštine Ub Darku Glišiću što je opština koju vodi prva u okviru ovog projekta koja će dobiti moderan regionalni i reciklažni centar, gde će otpad biti tretiran po najsavremenijim standardima. Ovo je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata jer će se, po realizaciji, popraviti kvalitet života za više od pola miliona građana. Imajući u vidu da smo u prethodnom periodu prošli kroz izuzetno zahtevne procedure, želim da zahvalim svom timu, bez čije posvećenosti ne bismo uspeli uspešno da rešimo sve izazove koji prate ovako velike projekte“, rekla je Vujović.

Ministarka je navela da će se u sklopu komplettnog projekta graditi i transfer stanice, reciklažni centri, postrojenje za biološki tretman otpada i ostala prateća infrastruktura. Prema njenim rečima, izgradnja Regionalnog centra je jedan od najznačajnijih poduhvata, jer „takvim projektima gradimo zelenu infrastrukturu“.

„Izgradnjom zelene infrastrukture rešavamo jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji, a to je neadekvatno upravljanje otpadom. Mi smo taj posao, kojim se niko pre nas nije bavio, veoma ozbiljno shvatili i zato smo danas ovde. U narednom periodu čeka nas potpisivanje sličnih ugovora, kako bismo krenuli sa izgradnjom regionalnih centara širom Srbije. Za ove projekte smo obezbedili 150 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj. Izgradnja ekološke infrastrukture je naš strateški cilj na kojem ćemo još brže i upornije raditi. To je naš zalog za budućnost, kako bismo narednim generacijama ostavili zeleniju i čistiju Srbiju“, poručila je Vujović.

Izvor: Ministaratvo zaštite životne sredine

Check Also

Pet golova za poluvreme: Osečina pregazila Rađevac u derbiju

Da je pre meča napravljena anketa sa pitanjem: “Kakav rezultat očekujete?”, sigurni smo da ni …