MAJ MESEC MATEMATIKE U DUHU SVETSKOG DANA PČELA🐝📚🐝📚

U četvrtak 18.maja 2023.godine u hali Sportskog centra Osečina, učenici i nastavnici OVC „Braća Nedić“ obeležili su Maj mesec matematike i Svetski dan pčela 20.maj.

Manifestacija Maj mesec matematike, kao tradicionalna nacionalna manifestacija, okuplja veliki broj učenika i nastavnika ljubitelja matematike u cilju popularizacije matematike i razvijanja logičkih sposobnosti učesnika i posetilaca manifestacije. Ove godine, učenici naše škole zajedno sa svojim nastavnicama matematike, fizike i informatike pripremili su zanimljiv matematički program za sve uzraste. Inspiraciju za realizaciju samog programa, zajedno sa nastavnicom biologije i nastavnikom muzičke kulture, ponašli su i kroz obeležavanje Svetskog Dana pčela, koji se tradicionalno obeležava 20.maja.

Kreativnost i maštu pokazali su kroz razne matematičke radionice koristeći pčele kao sinonim za brojeve, operacije sabiranja, logičko prebrojavanje uz geometrijski prikaz pčelinjeg saća. Kroz svoje aktivnosti učenici su povezali svoja teorijska znanja kako iz biologije tako i iz matematike, fizike i informatike i pretočili ih u praktične radove kroz koje se mogao videti značaj ovih božanskih bića kako u prirodi tako i u nauci. Pred učenicima je bio izazovni zadatak kako posetiocima približiti osnovna znanja o pčelama, kao i njihov značaj za čovečanstvo. Svoj celokupni rad i trud predstavili su i na svom pčelarskom štandu koji je bio ukrašen i posterima koji su učenici kreirali na časovima informatike i računarstva, košnicama, modelima pčela, bojankama sa likovima pčela, postoljem sa likom pčele za fotografisanja, likovnim radovima izrađenim na časovima likovne kulture sa nastavnicom Gordanom Gladović.

Koliko je matematika važna i lepa nauka, koliko je bitno zavoleti matematiku i naučiti kako se problem rešava uz pomoć matematike, pokazali su učenici viših razreda naše škole kroz svoje izložbe i radionice, ali i učešćem u takmičarskom delu manifestacije. Cilj ovogodišnje manifestacije jeste da se mlađim učenicima, kao i deci iz Predškolske ustanove „Lane“ predstavi sve ono što je matematika, od brojeva do geometrije, preko upotrebe matematike kroz programiranje i korišćenje mikrobita, do igranja šaha, sklapanja Rubikove kocke, rešavanja magičnih kvadrata i logičkih zadataka. Posetioci manifestacije, naši najmlađi sugrađani, deca iz srednje vaspitne grupe PU „Lane“, starije vaspitne grupe PU „Lane“, Pripremnih predškolskih grupa PU „Lane“ imali su priliku da razgovaraju i igraju se sa učenicima koji su im na kreativan način predstavili brojeve, demonstrirali operacije sabiranja, aktivno su učestvovali u igri pogađanja brojeva i prebrojavanja elemenata skupa. Takođe, učenici prvog razreda srednje škole, obrazovnog profila Prehrambeni tehničar, sa nastavnicom fizike, izvodili su eksperimente gde su uz pomoć kurkume i sode bikarbone, posetiocima ispisivali na papiru brojeve, geometrijske oblike, matematičke formule, pokazivali kako se rešavaju matematički rebusi, temperama prikazivali osnu simetriju na papiru, sklapali zadatu reč od izmešanih slova i organizovali igru ,,Ne ljuti se čoveče” gde su brojeve dobijali rešavanje jednostavnih jednačina čija su rešenja brojevi od 1 do 6.

Da matematika nije samo broj i da rešenje uvek postoji kada imamo sliku ili model ispred sebe, učenici su to pokazali kroz predstavljanje geometrijskih oblika i figura, kroz radionicu sklapanja Tangrama, društvene igre koja se sastoji od 7 ravnih geometrijskih delova tako da formiraju određen oblik. Oduševljenje najmlađih nije izostalo ni u digitalnom kutku manifestacije gde su imali priliku da vide:

💻 Mikrobit grafičku kockicu kao zamenu za klasičnu kockicu u društvenoj igri ,,Ne ljuti se čoveče”. Učenici 7.razreda na časovima informatike i računarstva kreirali su ovaj projekat koristeći kao ulaz akcelerometar koji će pokrenuti proces nasumičnog odabira broja između brojeva 1 i 6 i prikazaće ga na led ekranu kada se protrese mikrobit. Na ekranu mikrobita se prikazuju tačkice koje predstavljaju dobijeni broj, a koje izgledaju isto kao one na pravoj kockici.

💻Igricu Kamen, papir, makaze uz pomoć dva mikrobita, gde program koristi selekciju da odluči koju sliku će prikazati na led displeju, ako je slučajni broj bio 0, prikazije ikonu kamena, ako je bio 1 prikazije ikonu koja predstavlja papir, a ako nije bilo 0 ili 1, mora biti 2 jer je zadata komanda mikrobitu da bira samo nasumične brojeve između 0 i 2, tako da u tom slučaju prikazuje makaze.

💻Mikrobit tablica množenja gde mikrobit koristi promenljive koje čuvaju vrednosti od 1 do 10. Igrica funkcioniše tako što pritiskom na taster A program generiše prvi slučajni broj, pritiskom na taster B program generiše drugi slučajni broj, da bi smo saznali proizvod ta dva broja potrebno je da protresemo mikrobit.

💻Brojač koraka, gde je mikrobit programiran da koristi komandu „protresi“ za brojanje koraka, prilikom hoda mikrobit aktivira akceleromatar kako bi registrovan da li je napravnjen korak ili ne, ako je korak napravljen korak povećava se vrednost promenljive i započinje se proces brojanja koraka.

💻Gitara, melodija na dodir tako da se umesto žice na gitari koristili alu folija i krokodilke koje su bile spojene na mikrobit pinove. Na mikrobit uređaj priključeni su zvučnici na pinove. U zavisnosti koji pin je pritisnut, čuje se različit ton.Radoznalost i znatiželja najmlađih posetilaca, ali i njihovo matematičko znanje, upotpunili su današnju manifestaciju. Završni deo programa za dečicu bio je muzičko – edukativnog karaktera uz pesmicu „The bees go buzzing“ („Pčelice zuje“) uz koju deca uče da broje na engelskom do 10. Pesmu su izvele naše učenice Nađa Popović i Natalija Đurđević, koje su kroz igru imitiranja kako pčela zuji i pokazivanjem edukativnih kartica sa pčelama i brojevima od 1 do 10, prebrojavali pčelice i izgovarali brojeve na srpskom, a zatim na engleskom jeziku.

🎶Da bi uspomene bile još lepše i dugotrajnije, na završnoj radionici, organizovano je bojenje crteža sa likovima pčele, pisanje brojeva, bojanke sa veselim brojevima, modeli pravilnih šestouglova za obeležavanje brojeva. Puno osmeha, oduševljenja i radosti na licima najmlađih posetilaca, glavni su pokazatelji da je naša manifestacija uspela i da smo im približili duh nauke, matematike koja je svuda oko nas i pomogli da shvate značaj pčela za zdravlje čoveka i celo čovečanstvo. Koliko je knjiga važna, a edukacija još važnija, nezaobilazni prostor naše manifestacije bio je i štand naše Narodne biblioteke Osečina, koja je predstavila veliki broj knjiga i edukativnih sadržaja, društvenih igara na temu matematike kao i pčelarstva.

📚Manifestaciju su zatvorili učenici naše škole koji su se takmičili u:

🥇🥈🥉Slaganju Rubikove kocke, gde je prvo mesto osvojio učenik 6.razreda Ilija Krstić, drugo mesto učenik 7.razreda Uroš Matić, dok je treće mesto zauzeo učenik 7.razreda Sergej Kojić.

♟♟♟Takmičenje u šahu je privuklo veliki broj učenika, gde je učešće zauzelo čak 10 parova takmičara. Bilo je napeto i neizvesno, ali za prvo mesto se izborio učenik 7.razreda Petar Milovanović, drugo mesto Uroš Mijailović, učenik 6.razreda dok su dva treća mesta pripala Sergeju Kojiću i najmlađem učesniku Andriji Mladenoviću, učeniku trećeg razreda.

✏📚Rešavanje magičnih kvadrata i razvijanje logičko-kombinatornih sposobnosti kod učenika pripali su učenicima 3. i 4.razreda. Prvo mesto osvojila je učenica 3.razred Anja Zeljić, drugo mesto pripalo je učenici 4.razreda Nataliji Ninić, dok je treća bila Natalija Davidović, učenica 4.razreda.

✏📚Rešavanje logičkih zadataka za učenike drugog razreda takođe je donelo pobednike. Prvo mesto je ponela Sofija Matić, drugo mesto Lena Živanović dok je treće mesto zauzeo Luka Antonić. Manifestacija Maj mesec matematike i obeležavanje Svetskog Dana pčela predstavljaju produkte višemesečnog rada učenika i nastavnika, njihovih ideja i samih projekata u okviru redovne nastave i časova.

Posetioci manifestacije, kao poklon, dobili su bedž sa logom današnjeg događaja koji su kreirali naši učenici na časovima informatike, kao i medenjake i med koji je donirala Turistička organizacija „Podgorina“.

Dokaz da je današnja manifestacija ispunila svoj cilj jesu ojačane i utemeljene lične karakteristike učenika (inicijativa, postojanost, radoznalost, vođstvo), učeničke kompetencije (kritičko razmišljanje, rešavanje problema, komunikacija, saradnja, kreativnost) ali i osnovne veštine pismenosti (pismenost, računanje, IKT, finansijska pismenost, kulturna i građanska pismenost). Čestitamo nastavnicima organizatorima, nastavnici biologije Jeleni Nikolić, nastavnici matematike Mariji Nikolić, nastavnici informatike i računarstva Violeti Milivojević, nastavnici fizike Sanji Radojčić, nastavnici matematike Gordani Vasiljević, nastavniku muzičke kulture Aleksandru Nikoliću i učitelju Draganu Simiću, na još jednom divnom događaju u našoj školi, koji učenicima prenose i promovišu prave vrednosti i norme društva, osnovne karakteristike vaspitanja i međusobnom saradnjom, timskim radom i komunacijom daju učenicima odličan primer koliko je važno da se druže, razmenjuju svoja iskustva, ideje, međusobno se pomažu i poštuju reč drugarstvo.

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …