Obeležena godišnjica pogibije Pilota pukovnika Milenka Pavlovića

Na današnji dan pre tačno 24 godine, na nebu iznad Valjeva herojski je poginuo pukovnik pilot Milenko Pavlović.

Pomen ispred spomenika pilotu u Ulici Vladike Nikolaja, održao je vladika g. Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske, a tačno četiri minuta posle podneva, „Mig 29“ Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, u čijem kokpitu se nalazio major Dejan Batočanin, preleteo je iznad Valjeva, čime je sve nas podsetio na hrabro delo pilota Pavlovića.

Vence na spomenik pukovniku pilotu Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, delegacija Komande RV i PVO koju je predvodio general-major Duško Žarković, predstavnici Komande Garnizona u Valjevu koju je predvodio komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković, predstavnici opštine Osečina – predsednik Nikola Tomić, zamenica predsednika Biljana Mišić, pomoćnica predsednika Zorica Nikolić i direktor TO “Podgorina” Dragan Popović, predstavnici grada Valjeva – gradonačelnik Lazar Gojković, predsednica Skupštine prof. dr Snežana Rakić, zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić i sekretar Skupštine grada Valjeva Mladen Simović, delegacija Policijske uprave Valjevo, delegacija HK „Krušik“, predstavnici SUBNOR-a i ostali poštovaoci lika i dela Milenka Pavlovića. Prisutnima se obratio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Zatim je priređen prigodan program, u kome je učestvovala Ivana Vilotić, učenica Poljoprivredne škole sa domom učenika „Dr Miša Pantić“ koja je recitovala, nakon čega je položeno cveće na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.Potom su delegacije obišle i selo Bujačić i spomen-obeležje na mestu pada aviona.

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Da bi sprečio mlađeg kolegu da krene na rizičan let , Pavlović je prišao avionu i rekao:

„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću“. Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poleteo put rodnog kraja. Let je trajao 12 minuta i zabeležene su njegove poslednje reči kada se susreo sa neprijateljskim avionima:
„Vidim ih, ali vide i oni mene! Imaju me!“

Pavlović je rođen u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem Eparhije valjevske.

Izvor: leparecvaljeva.rs

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …