TUNEL PROSLOP – KORAK BLIŽE IZGRADNJI

Saobraćajni institut „CIP“ uradio je predlog rešenja o mogućnosti poboljšanja dela državnog puta IIA reda broj 141 od Pecke do Ljubovije sa izgradnjom tunela kroz prevoj „Proslop“.
Trenutna dužina deonice Pecka-Ljubovija je 23 km, dok je građevinskim rešenjem predviđena izmena u dužini od 8,6 km sa delimičnom promenom trase državnog puta i izgradnjom tunela.

Ulazni portal iz pravca Ljubovije bio bi kod „SKLOPA“, a izlazni u mestu Carina u Peckoj. Dužina tunela iznosi oko 2,2 km, a paralelno sa njegovom glavnom cevi biće postavljen i tunel za evakuaciju na osovinskom odstojanju od 15 m. Konstruktivni karakter predviđenih tunelskih konstrukcija je takav da se podrazumeva primena Nove austrijske tunelske metode – NATM.
Novom trasom puta bi se poboljšala protočnost postojećeg saobraćaja i privukao bi se novi, pa je registrovano „usko grlo“ u samom centru Pecke. Takvo problematično mesto se može rešiti izvođenjem obilaznice oko Pecke u dužini od oko 800 m od Čuturića sokaka, gde bi se obilaznica odvojila od državnog puta IIA reda broj 141 pa do lokacije blizu ušća reke Carinke i Dragodolke, gde bi se trasa vratila na trasu državnog puta. Na tom potezu je potrebna izgradnja mosta manjeg raspona preko reke Carinke.

Celokupna dužina planirane saobraćajnice, zajedno sa novim deonicama otvorene trase, tunela i rehabilitovanog odsečka iznosi oko 8,6 km, a procena investicione vrednosti predloženog rešenja iznosi oko 55 miliona evra.
Otvaranjem mosta „Bratoljub“ očekuje se sve veći privredni razvoj i razvoj turističkih potencijala Ljubovije i okoline, čime će doći do povećanja intenziteta saobraćaja gde se mogu očekivati i promene u trasama kretanja teretnih vozila. Mogućnosti privredne saradnje regiona Valjeva i Ljubovije, odnosno Bratunca će se povećati.

Izgradnjom tunela kroz Proslop skratilo bi se vreme putovanja, povećala protočnost i bezbednost saobraćaja i u velikoj meri smanjili troškovi održavanja puta, naročito u zimskim uslovima.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

Pet golova za poluvreme: Osečina pregazila Rađevac u derbiju

Da je pre meča napravljena anketa sa pitanjem: “Kakav rezultat očekujete?”, sigurni smo da ni …