Dan opštine Osečina: investicijama obeležena godina iza nas

16. aprila, davnog proleća 1804. godine dok se razbuktavao Prvi srpski ustanak, dva brata, Nedići – Damnjan i Gligorije iz Osečine hrabro su, na Čokešini, poveli svoje hajduke u susret brojčano, daleko, nadmoćnijoj turskoj vojsci. U čast našim herojima Odlukom Skupštine opštine ovaj dan je proglašen za Dan opštine Osečina i Dan škole “Braća Nedić”.

Kako se Dan opštine ove godine poklopio sa najradosnijim hrišćanskim praznikom -Vaskrsom, tog dana predsednik opštine Osečina sa svojim saradnicima i direktorom OVC “Braća Nedić” položii su vence na spomenik braći Nedić, na gradskom trgu.

Svečana sednica održana je danas u renoviranoj bioskopskoj sali Narodne biblioteke Osečina. Sednici su prisustvovali opštinski funkcioneri, sveštenstvo, ministar Đorđe Milićević, državni sekretar u MDULSU Đorđe Dabić, načelnici Kolubarskog i Mačvanskog okruga, prijatelji iz susednih opština i gradova, odbornici, članovi veća, direktori javnih ustanova i javnog komunalnog preduzeća, predstavnici Policijske stanice u Osečini, nagrađeni koji su priznanje Opštine Osečina dobili za 2022. godinu kao i mnogobrojni građani.


Odbornike i goste na početku zasedanja pozdravio je predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić i tom prilikom prisutnima poželeo dobrodošlicu na svečanost, a svim sugrađanima čestitao praznik.

Predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić, u svom obraćanju istakao je najznačajnije investicije koje su obeležile godinu iza nas i najavio nova ulaganja u infrastrukturu, prosvetu, privredu, kulturu, zaštitu životne sredine i drugo.

https://youtu.be/-MLEPDDbCK0

Prisutnima se obratio i ministar Milićević koji je čestitao praznik i istakao da Osečina ima čime da se ponosi.

Povodom Dana opštine Osečina, Skupština opštine Osečina dodelila je priznanja opštine Osečina za 2022. godinu.

  • Specijalna nagrada za poseban doprinos razvoju i afirmaciji opštine- Vladanu Simiću, pevaču iz Osečine;
  • Specijalna nagrada za poseban doprinos razvoju i afirmaciji opštine Osečina-posthumno Zoranu Niniću, pesniku iz Osečine;
  • Specijalna nagrada za humanost, plemenitost i hrabrost -Živanu Nenadoviću, policajcu iz Osečine;
  • Specijalna nagrada za humanost i hrabrost -Pavić Draganu, iz Plušca, radniku obezbeđenja;
  • Specijalna nagrada za plemenitost i hrabrost -Vatrogasno – spasilačkom Odeljenju Osečina;
  • Nagrada za rad i rezultat kojim je dat značajan doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta -Živoradu Bojčiću, penzioneru iz Osečine;
  • Nagrada za rad i rezultate rada izuzetne vrednosti u oblasti privrede -Stanku Andriću, privredniku iz Osečine;
  • Nagrada za izuzetne uspehe u organizaciji i realizaciji kulturnih delatnosti u oblasti kulture -Marinković Miloradu Puji, iz Osečine;
  • Nagrada za kontinuiran rad i ukupne rezultate u oblasti vaspitno- obrazovnog rada- Milesi Stanisavljević i Jovanki Petrović, vaspitačicama iz PU “Lane”;
  • Nagrada za kontinuiran rad i ukupne rezultate rada u oblasti kulture i umetnosti -Narodnoj biblioteci „Osečina“ iz Osečine.

U ime nagrađenih gostima se obratio Živorad Bojičić.

Svečanu sednicu ulepšali su naši najmladji gradjani. Himnu “Bože pravde” izveo je hor učenika OVC “Braća Nedić” pod rukovodstvom prof. muzičke kulture Aleksandra Nikolića. Insert iz predstave “Lajanje na zvezde” nešto drugačije od originala izveli su Neki novi klinci-Elena, Uroš i Natalija, dramska i stvarna lica i jedna mala živahna družina.  Klavir menja emocije, dokaz za to je mlada pijanistkinja Nikolina Malešević,
učenica šestog razreda Muzičke škole Živorad Grbić iz Valjeva. Godine 2022. dobila je nagradu opštine Osečina u oblasti stvaralaštva učenika i studenata, koja je izvela kompozicije Mocartovu “Sonatu” i Srpsko kolo – Slavenski.

Za kraj programa nastupila je grupa u godini pred polazak u školu sa vaspitačicama Snežanom Radulović, Jelenom Matić i Suzanom Gajić, koji su nam uz koreografiju i numeru “Jedna zemlja, jedan tim” pokazali kako se voli svoja zemlja.

https://youtu.be/hqDuLnl-Dpk

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …