Prvi Sajam nauke u OVC “Braća Nedić”: Da učimo punim plućima

Danas je u Obrazovno-vaspitnom centru „Braća Nedić“ u Osečini održan prvi Sajam nauke u okviru projekta ŠKOLE ZA BOLjI KVALITET VAZDUHA pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke iz Beograda.

https://www.youtube.com/watch?v=X5jroig74Us&t=3s

Sam projekat ima za cilj da deca, adolescenti, njihovi roditelji i nastavnici postanu svesniji zagađena vazduha u svojoj lokalnoj zajednici i njegovog štetnog uticaja na zdravlje.
Zadatak škole u okviru projekta je da nastavnici koji čine STEM ( eng. STEAM: science, tehnology, engineering, arts and matematics) tim, nastavnica hemije Slavica Gladović, nastavnica biologije Jelena Nikolić, nastavnica matematike Marija Nikolić, nastavnica fizike Sanja Radojčić, nastavnica informatike i računarstva Violeta Milivojević, nastavnica geografije Slavica Burmazović, nastavnik tehnike i tehnologije Aleksandar Vujičić i nastavnik muzičke kulture Aleksandar Nikolić, zajedno sa učenicima osmisle i realizuju 5 STEM projekata.

Tom prilikom, na današnjem sajmu učenici su prezentovali svoje projekte :
“Moja zelena škola” prvi je realizovan projekat. U njemu su učestvovali učenici od petog do osmog razreda a sam projekat ima za cilj razumevanje metodologije primene istraživačkog učenja i projektne nastave u STEM predmetima, pa je poslužio kao osnova za razvoj i realizaciju ostalih.
“Uticaj abiotičkih fakora na rast i razviće biljaka” projekat je koji su osmislili učenici sedmog razreda. Cilj ovog projekat je uočavanje uticaja različite podloge i plodnosti zemljišta na rast i razviće biljaka, a kao rezultat učenici će saznati koji su uslovi neophodni za rast biljaka i kako na rast biljaka utiču različite podloge. Da bi projekat bio još zanimljiviji biljke se za vreme trajanja istraživanja zalivaju uz pomoć mikrobita.

Učenici šestog razreda realizovali su projekat “Meteorološka stanica” . Instrumenti za meteorološku stanicu stigli su u našu školu kao neophodan alat za izvođenje projekta. Škola je prepoznala značaj i važnost uvođenja projektne nastave u svakodnevnu nastavu te je obezbedila kućicu za stanicu, koja je postavljena u dvorištu naše škole. Meteorološka stanica treba da pruži priliku učenicima da se
upoznaju sa meteorološkim instrumentima, sa načinima merenja i obradom njihovih rezultata. Meteorološka stanica treba da osigura zapažanja, praktičan rad, organizovano i sistematsko osmatranje vremena, promene u okolini i upotrebu u svakodnevnom životu.

“Ispitivanje kišnice i prikaz rezultata u različitim delovima naše opštine” projekat je učenika osmog razreda. Cilj ovog projekta je određivanje pH vrednosti kišnice u različitim delovima naše opštine i izračunavanje mase suvog ostatka na početku i tokom grejne sezone i mapiranje rezultata. Kao rezultat projekta saznali smo koliko se zagađujućih supstanci oslobodi u vazduhu za vreme grejne sezone, utiču li zagađujuće supstance na pH vrednost kišnice, koji delovi naše opštine su najmanje/najviše podložni uticaju zagađujućih čestica u vazduhu,koliko grejna sezona utiče na promenu sastava vazduha.

Učenici svih razreda učestvovali su u projektu – „Uticaj vremenskih prilika na zdravlje i raspoloženje zaposlenih u OVC „Braća Nedić“ .“ Ovaj projekat pružio je učenicima priliku da razviju svest o očuvanju zdravlja usled velikih promena vremena, da prodube i utvrde svoja znanja o fizičkom i mentalnom zdravlju čoveka kao i na koji način smanjiti uticaj vremenskih prilika na zdravlje čoveka. Rezultat projekta daje nam informacije o razlici fizičkih i mentalnih tegoba usled promena vremena i značaju vremenskih prilika na zdravlje.

Na današnjem sajmu, pored učenika OVC „Braća Nedić“ učestvovali su i učenici OŠ „Vojvoda Mišić“ iz Pecke koji su takođe prezentovali produkte svog rada na STEM projektima:
• Ispunjenost ekoloških kriterijuma u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji
• Obeležavanje tematske nedelje posvećene zagađenju vazduha
• Mini projekat – reciklaža
Sajamski prostor upotpunila je i polica Narodne biblioteke Osečina pod nazivom „Ekološki kutak“, gde su posetioci imali priliku da prelistaju naučnu literaturu na temu ekologije i malo više da se edukuju.
Zatvaranju sajma prethodila je panel diskusija na temu Reciklaže i zaštite životne sredine. Gosti panel diskusije bili su Nada Milovanović, šef održavanja javne čistoće i vodosnabdevanja u Javno komunalnom preduzeću „Osečina“, Suzana Gligorić, komunalni inspektor, Mladen Marković, sekretar Skupštine Opštine Krupanj, predstavnik projekta „Opštine sa nula otpada“ i Slavica Burmazović, nastavnica geografije , koji su sa posetiocima sajma podelili svoja znanja i iskustva o sistemu upravljanja otpadom, projekte kojima unapređuju sistem upravljanja otpadom na nivou opštine Osečina, značaj projekta „Brojimo do nula. Opštine sa nula otpada“ kao i koliko je zastupljen pojam upravljanja otpadom u nastavnom planu i programu i na koji način je to uvedeno u nastavni predmet geografija i kroz koje sve aktivnosti učenici primenjuju svoja znanja o sistemu upravljanja otpadom.
Sajam nauke predstavio je produkte višemesečnog rada učenika i nastavnika . Gradeći još jednu stepenicu svog znanja i iskustva o projektima i projektnoj nastavi, učenici su razvijali i jačali osnovne veštine pismenosti (pismenost, računanje, IKT, finansijska pismenost, kulturna i građanaska pismenost), učeničke kompetencije (kritičko razmišljanje, rešavanje problema, komunikacija, saradnja, kreativnost) kao i lične karakteristike (inicijativa, postojanost, radoznalost, vođstvo).

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …