Uručena nagrada JKP “Osečina” za jedan od deset najboljih inovacija za dalji razvoj cirkularne ekonomije

Povodom Svetskog dana reciklaže, koji se obeležava 18. marta, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) – nagradili su danas deset najboljih inovacija za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji.

Jedan od deset najboljih inovacija je bio i projekat “Za čistiji vazduh” kojim je JKP “Osečina” iz Osečine dobila sredstva u visini od 94.000,00 USD za nabavku drobilice, traktora i dve prikolice za proizvodnju biomase od orezine voća.

Potpisuvanju ugovora prisustvovali su direktorka JKP “Osečina” Nataša Djukić, predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i Nadežda Milovanović, šef odrzavanje javne čistoće i vodosnabdevanja u JKP “Osečina” i idejni tvorac ovog projekta.

Nagrađena su i preduzeća iz javnog i privatnog sektora i organizacije civilnog društva. Njihove inovacije doprineće smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i otpada, kao i očuvanju prirodnih resursa.

“Reč je o rešenjima za uštedu energije korišćenjem novih tehnologija, za proizvodnju energije od bio-otpada, upotrebu organskog otpada za dobijanje komposta, đubriva i novih materijala, korišćenje opasnog otpada za proizvodnju visoko kvalitetnog đubriva, kao i za reciklažu tekstila, papira, kartona kako bi se od njih dobili novi proizvodi”, rekao je pomoćnik ministra MZZŠ Dušan Čarkić, koji je u ime Ministarstva uručio nagrade.

Ovom prilikom, Ministarstvo zaštite životne sredine, dodelilo je Eko znak Republike Srbije kompaniji „Vinerberger“ (Wienerberger) za proizvod presovani crep, i kompaniji „Tarket“ za proizvod višeslojna parketna daska. Događaj je organizovan u okviru projekta „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice“.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …