Poljoprivredom školuju petoro dece: Težak rad se uvek isplati

Dragodol, selo prelepih ali ne baš i pristupačnih predela izrodilo je mnoge domaćine.

Od 2010. godine Predrag i Vesna Nešković se bave uzgojom krava i prizvodnjom sira i kajmaka.

“Trenutno imamo 9 muznih krava, junice i bikove. U toku sedmice mleko preradjujemo u sir i kajmak. Sve što proizvedemo prodamo nedeljom na pijaci u opštini Ruma, kao registrovano poljoprivredno domaćinstvo. Radimo već 12 godina tako da imamo svoje kupce, a i cena je zadovoljavajuća. Dobijamo i subvencije od države. Takođe se bavimo i proizvodnjom maline, kupine i šljive. Poljoprivredom smo odgajili i školovali 5 dece, četiri ćerke i sina. Sin je trenutno u srednjoj poljoprivrednoj školi, voli selo, pomaže nam, a videćemo da li će se po završetku škole opredeliti za život u selu. Jedna ćerka je pravnik, jedna programer, a dve su se udale tako da imamo i unuke. U njivi i oko stoke radimo supruga, otac i ja, a deca kada stignu. Nakon asfaltiranja puta mnogo nam je olakšan život, rad a i transport proizvoda. Jedini nam problem sada predstavlja sigurno snabdevanje električnom energijom ali nadamo se da će se i to rešiti. U selu je moguće živeti od rada. Mi smo primer za to, skoro kompletno domaćinstvo smo nanovo izgradili moja supruga i ja, školovali petoro deca ali mora da se radi”, izjavio je Predrag.

Vesna Nešković se od petnaeste godine bavi proizvodnjom sira i kajmaka.

“Od malih nogu sirim. Nekada su to bile male kolličine, a sada je to mnogo ozbiljnije. Po porudžbini proizvodimo trapist, običan i dimljeni, kačkavalj, sir sa začinima. Imamo sve uslove propisane za proizvodnju proizvoda od mleka, uzorke i briseve nam kontroliše Zavod za javno zdravlje Valjevo i uvek su bili ispravni. Kao i u svakom poslu potrebno je dosta ljubavi a i znanja. Posebno sam ponosna na svoju decu”, kaže Vesna.

Srećan je onaj ko sa uživanjem radi i raduje se svome delu. Naučimo da cenimo i male stvari, da im se radujemo ali da uvek težimo ka višem.

Из серијала Живот сељака у Подгорини. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.Edit

Check Also

RSI U MALOM FUDBALU OSEČINA 2024

U Sportskom Centru Osečina od 23.1.2024 do 10.2.2024 održaće se Radničke Sportske igre u malom …