Poljoprivredom školuju petoro dece: Težak rad se uvek isplati

Dragodol, selo prelepih ali ne baš i pristupačnih predela izrodilo je mnoge domaćine.

Od 2010. godine Predrag i Vesna Nešković se bave uzgojom krava i prizvodnjom sira i kajmaka.

“Trenutno imamo 9 muznih krava, junice i bikove. U toku sedmice mleko preradjujemo u sir i kajmak. Sve što proizvedemo prodamo nedeljom na pijaci u opštini Ruma, kao registrovano poljoprivredno domaćinstvo. Radimo već 12 godina tako da imamo svoje kupce, a i cena je zadovoljavajuća. Dobijamo i subvencije od države. Takođe se bavimo i proizvodnjom maline, kupine i šljive. Poljoprivredom smo odgajili i školovali 5 dece, četiri ćerke i sina. Sin je trenutno u srednjoj poljoprivrednoj školi, voli selo, pomaže nam, a videćemo da li će se po završetku škole opredeliti za život u selu. Jedna ćerka je pravnik, jedna programer, a dve su se udale tako da imamo i unuke. U njivi i oko stoke radimo supruga, otac i ja, a deca kada stignu. Nakon asfaltiranja puta mnogo nam je olakšan život, rad a i transport proizvoda. Jedini nam problem sada predstavlja sigurno snabdevanje električnom energijom ali nadamo se da će se i to rešiti. U selu je moguće živeti od rada. Mi smo primer za to, skoro kompletno domaćinstvo smo nanovo izgradili moja supruga i ja, školovali petoro deca ali mora da se radi”, izjavio je Predrag.

Vesna Nešković se od petnaeste godine bavi proizvodnjom sira i kajmaka.

“Od malih nogu sirim. Nekada su to bile male kolličine, a sada je to mnogo ozbiljnije. Po porudžbini proizvodimo trapist, običan i dimljeni, kačkavalj, sir sa začinima. Imamo sve uslove propisane za proizvodnju proizvoda od mleka, uzorke i briseve nam kontroliše Zavod za javno zdravlje Valjevo i uvek su bili ispravni. Kao i u svakom poslu potrebno je dosta ljubavi a i znanja. Posebno sam ponosna na svoju decu”, kaže Vesna.

Srećan je onaj ko sa uživanjem radi i raduje se svome delu. Naučimo da cenimo i male stvari, da im se radujemo ali da uvek težimo ka višem.

Из серијала Живот сељака у Подгорини. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.Edit

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …