Velika i složna porodica ključ opstanka na selu: U društvu je sve lakše

Živeti u selu i baviti se poljoprivredom, poduhvat je vredan pažnje.

U selu Dragodol, opština Osečina, na 748 metara nadmorske visine, žive porodice koje tvrde da od poljoprivrede može da se živi. Boraveći kratko u njihovim domaćinstvima u to smo se i uverili ali i u činjenicu da bez mnogobrojne, složne i jake porodice nema napretka.

Na kraju seoskog puta u zaseoku Kovačevići, domaćinstvo Nenada Neškovića živi od poljoprivrede. Pored voćarstva bave se i stočarstvom. Dnevno se proizvede oko 160 litara mleka. Kakav je život na selu, koliko truda i rada treba rekla nam je domaćica, Verica Nešković:

“Život na selu nije jednostavan, ali kad se nešto voli uspeva se. Proizvodnja na veću količinu može da se isplati. S obzirom da se stočarstvom bavimo od malena, jer smo na selu i rođeni, nama nije teško, navikli smo. Imamo trenutno 12 krava, telad i konje i oko 50 umatičenih ovaca.. Za sada su deca sa nama i ako bi sve ostalo kao sada, planiramo proširenje i nabavku kvalitetnijih grla. Takođe, pored stočarstva bavimo se proizvodnjom maline, kupine, imamo šljive i drugo voće i povrće. Svo mleko predajemo mlekari “Agro-Maja”, cena nije neka ali uklapamo se. Za mužu imamo svu opremu. Na selu se radi svaki dan, nema praznika ni odmora, ali uz dobru organizaciju može da se stigne sve. Osnova za uspeh je porodica na okupu, kada izađemo na njivu svi, lagano se posao završi. Imamo troje dece, ćerku koja se udala i dva sina, jedan je oženjen, tako da imamo i snahu i unuka”.

Domaćin kuće Nenad Nešković sa sinovima odgovoran je za proizvodnju kukuruza, ječma, zobi i ostalog na 15 ha svoje i 9 ha zemlje u zakupu.

“U pomoć nam uvek pritekne i neko od komšija kod zahtevnijih radova. Svako ko želi da radi, od poljoprivrede može da živi. Seljak je prepušten prirodi, uvek postoji rizik, ali bez rada nema uspeha. Zbog nepovoljnog terena rad je otežan ali mehanizacija je dosta olakšala obradu zemlje. Ove jeseni nam je asfaltiran i put skoro do kuće, što je mnogo olakšalo plasiranje proizvoda, a naročito je bitno zbog dolaska kamiona mlekare. Godinama unazad smo imali veliki problem sa strujom, obraćali smo se svima, bila je katastrofa. Zahvaljujući predsedniku opštine Nikoli Tomiću i našem odborniku sela Darku Tadiću taj problem je rešen. U Dragodolu ima dosta mladih ljudi koji su ostali ovde i dobili decu. Kada bi ljudima sa sela država mogla da garantuje otkupne cene voća, stoke, mleka lakše bi se odlučivali i mladi da ostanu i odaberu čime da se bave”, kaže Nenad.

Dok je ovakvih porodica, sela će biti, Podgorine će biti i Srbije će biti. Na državi je da ih podrži i osnaži.

Из серијала Живот сељака у Подгорини. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.Edit

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …