PRIPREMA ZA IZRADU LOКALNOG AКCIONOG PLANA ZA ROME

Opština Osečina u saradnji sa Ženskim udruženjem kolubarskog okruga „Žuko“, pristupila je prikupljanju podataka za izradu strateškog dokumenta Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma.

Pomoćnik predsednika opštine, Zorica Pavlović, Jelena Ružić, predsednica udruženja, sa saradnicama i koordinator za Romska pitanja opštine Osečina, Siniša Muratović, održali su radni sastanak na kome su dogovorene aktivnosti za izradu dokumenta.

Na sastanku je zaključeno da opština Osečina ima Tim za izradu LPA za Rome, koji će uz stručnu podršku udruženja izraditi strateški dokument čiji će ciljevi biti unapređenje položaja Roma i Romkinja na teritoriji opštine Osečina.
Predstavnice udruženja i koordinator za Romska pitanja, posetili su naselje Jalovik, mesna zajednica Кonjic, i izvršili popis stanovnika romske zajednice, koji je obuhvatio podatke o broju domaćinstava, broju i uzrastu dece, nivou obrazovanja i drugih relevantnih podataka neophodnih za celovitu sliku i analizu stanja i potreba romske zajednice.
Detaljno istraživanje stanja i potreba romske zajednice, kao i uključenost u lokalnu zajednicu značajan je korak u izradi Lokalnog akcionog plana. Dokumentom će se definisati rešenja koja će osigurati uspešno učestvovanje predstavnika romske nacionalnosti u obrazovanju, na tržištu rada i zapošljavanja, osiguranje prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, poboljšanje uslova stanovanja, osiguranje uslova za negovanje kulturnog identiteta, dostupnost informacija i podršku porodici.


Romi su deo naše zajednice, nacionalna manjina, koja ima iste potrebe kao i većinsko stanovništvo.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …