18. Sajam šljiva u Osečini: Šljiva nas je održala, njojzi hvala!

Rodila, ne rodila, šljivi, našoj kraljici voća, Osečina i ove godine, 18. put po redu odaje priznanje.

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini održava se od 01.09.-03.09, dok predsajamski dani počinju u ponedeljak, 28. avgusta, svečanim programom povodom obeležavanja stogodišnjice Fudbalskog kluba “Ribnikar” iz Pecke. Program će biti održan u holu OŠ “Vojvoda Mišić” Pecka, u 18:00h.

U utorak 29. avgusta, u 20.00h, u velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina, predviđeno je predstavljanje knjige “Pola veka Fudbalskog kluba iz Gornjeg Crniljeva”, Ljupka Milovanovića.

Otvaranje izložbe “Zapis-sveto drvo Šumadije” Nataše Nikolić, u suorganizaciji Izdvojenog odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini i Narodne biblioteke Osečina, planirano je u četvrtak 31.08. u 19:00h u Galeriji biblioteke.

Nakon toga u 20.00h uz nastup kulturno umetničkih društava iz Osečine, 18. put potpaliće se sušara za šljive i zdravicu će govoriti prošlogodišnji pobednik.

Muzički deo Sajma počinje nakon potpaljivanja sušare u 20:30h uz Veče narodne muzike na betonskom igralištu Sportskog centra Osečina, nastupom muzičara iz Osečine.

Za sve dana Sajma od 10.00h do 19:30h u hali Sportskog centra biće izloženi najbolji proizvodi od šljiva lokalnih poljoprivrednika -rakija, dzem, pekmez, slatko od šljiva, šljivani kolači, karaban, med, proizvodi od meda i mnogi drugi specijaliteti kao i štandovi privrednih proizvođača iz Srbije. Tu su i izložba mehanizacije, sadnog materijala, dobrodošlica kod lampeka gde se na licu mesta peče rakija i kuva pekmez, suši šljiva, i sve to toplo i sveže degustira. Na platou ispred Narodne biblioteke može se pogledati prodajna izložba Zlatne ruke i Trg starih zanata.

U petak 01. septembra u 10.30. na platou biblioteke biće priređen Program dobrodošlice učesnicima izložbe “Zlatne ruke” – “Vešte ruke -čuvarke tradicije”.

Svečano otvaranje Sajma je u petak u 13h kada će se dodeliti nagrada najvećem izvozniku šljive u Srbiji i Podgorini.

Nakon toga u 15.00h u velikoj sali biblioteke direktor TO Ljig, Vladimir Ivanović, održaće predavanje na temu “Lokalni proizvodi u funkciji promocije turizma”.

Program za najmlađe počinje Dečjim karnevalom u 17:30h na malom terenu Sportskog centra Osečina, i za kraj prvog dana Sajma u 21:00h, koncert će održati Dejan Matić.

U subotu, 02.09.2023. godine u OVC “Braća Nedić” u 10 h održaće se šahovski turnir na kojem se očekuje veći broj učesnika u odnosu na prošlogodišnji turnir.

Na platou ispred Narodne biblioteke Osečina u 11.00 h prеdviđeno je takmičenje zdravičara a u 16.00 h nagradna igra “Probaj i oceni” gde publika bira najbolje jelo.

Od 13:00-16:00h naTrgu braće Nedić održaće se “Trg dečijih animacija”-crtanje po licu, pravljenje figura od balona, slikanje sa klovnom i maskotama i druge zanimacije.

U 17.00 h Svečani defile, polazak od kružnog toka do Sportskog centra Osečina na kome će biti upriličen nastup kulturno umetničkih društava i predstavljena ovogodišnja kraljica šljive.

U 21.00h na terenu Sportskog centra Osečina publici će se predstaviti OK BEND.

U nedelju, 03.09., u 11.00h, u motelu SC “Osečina”, održaće se stručno predavanje “Uslovi za dobro zimovanje pčela”, predavač Miljko Šljivić.

Uz podršku Narodne Biblioteke Osečina u 11 h u čitaonici Biblioteke Dragica Janković predstaviće nam svet lekovitog bilja Podgorine i Zapadne Srbije i održati radionicu na temu Izrada tinktura od lekovitog bilja.

Prisutni mogu naučiti kako da naprave biljne kapi za bakteriju ešerihiju i kandidu, kapi za regulisanje
menstruacije, melem za negu kože sa ožiljcima itd. Sve što se napravi može se poneti sa sobom.
Gost radionice biće Dragana Tomić Pilipović , tvorac CDOP a, „Mreže Jezgro“ i idejni tvorac projekta
„Drugo lice žene da sela” koja će nas upoznati sa svojim radom na osnaživanju žena sa sela.
Radionica je sajamski poklon svim ženama i devojkama koje vole prirodu i neguju preduzetnički
duh.

Zatvaranje Sajma je u 15.00 h uz dodelu nagrada najboljim proizvođačima rakije i proizvoda od šljive, naragrade za najlepše štandove, ručne radove, jela i šljivike.

U prilogu fotografije sa 17. Sajma šljiva (FOTO: idjphoto i Dušan Kovačević) :

Из серијала Ал се некад добро јело. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …