18. Sajam šljiva u Osečini: Šljiva nas je održala, njojzi hvala!

Rodila, ne rodila, šljivi, našoj kraljici voća, Osečina i ove godine, 18. put po redu odaje priznanje.

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini održava se od 01.09.-03.09, dok predsajamski dani počinju u ponedeljak, 28. avgusta, svečanim programom povodom obeležavanja stogodišnjice Fudbalskog kluba “Ribnikar” iz Pecke. Program će biti održan u holu OŠ “Vojvoda Mišić” Pecka, u 18:00h.

U utorak 29. avgusta, u 20.00h, u velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina, predviđeno je predstavljanje knjige “Pola veka Fudbalskog kluba iz Gornjeg Crniljeva”, Ljupka Milovanovića.

Otvaranje izložbe “Zapis-sveto drvo Šumadije” Nataše Nikolić, u suorganizaciji Izdvojenog odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini i Narodne biblioteke Osečina, planirano je u četvrtak 31.08. u 19:00h u Galeriji biblioteke.

Nakon toga u 20.00h uz nastup kulturno umetničkih društava iz Osečine, 18. put potpaliće se sušara za šljive i zdravicu će govoriti prošlogodišnji pobednik.

Muzički deo Sajma počinje nakon potpaljivanja sušare u 20:30h uz Veče narodne muzike na betonskom igralištu Sportskog centra Osečina, nastupom muzičara iz Osečine.

Za sve dana Sajma od 10.00h do 19:30h u hali Sportskog centra biće izloženi najbolji proizvodi od šljiva lokalnih poljoprivrednika -rakija, dzem, pekmez, slatko od šljiva, šljivani kolači, karaban, med, proizvodi od meda i mnogi drugi specijaliteti kao i štandovi privrednih proizvođača iz Srbije. Tu su i izložba mehanizacije, sadnog materijala, dobrodošlica kod lampeka gde se na licu mesta peče rakija i kuva pekmez, suši šljiva, i sve to toplo i sveže degustira. Na platou ispred Narodne biblioteke može se pogledati prodajna izložba Zlatne ruke i Trg starih zanata.

U petak 01. septembra u 10.30. na platou biblioteke biće priređen Program dobrodošlice učesnicima izložbe “Zlatne ruke” – “Vešte ruke -čuvarke tradicije”.

Svečano otvaranje Sajma je u petak u 13h kada će se dodeliti nagrada najvećem izvozniku šljive u Srbiji i Podgorini.

Nakon toga u 15.00h u velikoj sali biblioteke direktor TO Ljig, Vladimir Ivanović, održaće predavanje na temu “Lokalni proizvodi u funkciji promocije turizma”.

Program za najmlađe počinje Dečjim karnevalom u 17:30h na malom terenu Sportskog centra Osečina, i za kraj prvog dana Sajma u 21:00h, koncert će održati Dejan Matić.

U subotu, 02.09.2023. godine u OVC “Braća Nedić” u 10 h održaće se šahovski turnir na kojem se očekuje veći broj učesnika u odnosu na prošlogodišnji turnir.

Na platou ispred Narodne biblioteke Osečina u 11.00 h prеdviđeno je takmičenje zdravičara a u 16.00 h nagradna igra “Probaj i oceni” gde publika bira najbolje jelo.

Od 13:00-16:00h naTrgu braće Nedić održaće se “Trg dečijih animacija”-crtanje po licu, pravljenje figura od balona, slikanje sa klovnom i maskotama i druge zanimacije.

U 17.00 h Svečani defile, polazak od kružnog toka do Sportskog centra Osečina na kome će biti upriličen nastup kulturno umetničkih društava i predstavljena ovogodišnja kraljica šljive.

U 21.00h na terenu Sportskog centra Osečina publici će se predstaviti OK BEND.

U nedelju, 03.09., u 11.00h, u motelu SC “Osečina”, održaće se stručno predavanje “Uslovi za dobro zimovanje pčela”, predavač Miljko Šljivić.

Uz podršku Narodne Biblioteke Osečina u 11 h u čitaonici Biblioteke Dragica Janković predstaviće nam svet lekovitog bilja Podgorine i Zapadne Srbije i održati radionicu na temu Izrada tinktura od lekovitog bilja.

Prisutni mogu naučiti kako da naprave biljne kapi za bakteriju ešerihiju i kandidu, kapi za regulisanje
menstruacije, melem za negu kože sa ožiljcima itd. Sve što se napravi može se poneti sa sobom.
Gost radionice biće Dragana Tomić Pilipović , tvorac CDOP a, „Mreže Jezgro“ i idejni tvorac projekta
„Drugo lice žene da sela” koja će nas upoznati sa svojim radom na osnaživanju žena sa sela.
Radionica je sajamski poklon svim ženama i devojkama koje vole prirodu i neguju preduzetnički
duh.

Zatvaranje Sajma je u 15.00 h uz dodelu nagrada najboljim proizvođačima rakije i proizvoda od šljive, naragrade za najlepše štandove, ručne radove, jela i šljivike.

U prilogu fotografije sa 17. Sajma šljiva (FOTO: idjphoto i Dušan Kovačević) :

Из серијала Ал се некад добро јело. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …