BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU

U okviru programa Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji opštine Osečina, u Predškolskoj ustanovi „Lane“, predškolcima je predstavljena Pažljivkova edukacija „Bezbednost dece u saobraćaju“.
U ime lokalne samouprave prisustvovali su Veličko Marković, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja i Zorica Pavlović, pomoćnica predsednika za društvene delatnosti.


Po rečima Zorice Pavlović, bezbednost dece u saobraćaju, je značajan segment društva koji zahteva saradnju porodice, škole i lokalne samouprave. Odluke deteta i odraslih u saobraćaju su ravnopravne. Sve saobraćajne situacije zahtevaju proces mišljenja i odlučivanja.
„Saobraćaj je najsloženiji deo fizičke sredine, koji zahteva samokontrolu i odlučivanje u nastalim situacijama. Zato je važno da svi posvetimo pažnju i organizujemo edukativne aktivnosti kojima ćemo doprineti stvaranju bezbednog učešća u saobraćaju.

Svi partneri u obrazovanju, porodica, škola, lokalna zajednica, su modeli ponašanja koje deca usvajaju. U praksi je dokazano da mnogo veći uticaj ima naše ponašanje, nego izgovorene reči. Kad god je moguće stvarati situacije u kojima će dete sticati vlastito iskustvo, što je za njega veoma značajno“ , istakla je Zorica Pavlović.


Dragan Pucarević, predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja, predstavio je deci zanimljive i ilustrovane primere ispravnog, sigurnog i bezbednog ponašanja u saobraćaju. Takođe, prikazana su i rizična mesta koja zahtevaju dobro opažanje i ispravnu odluku. Razgovarano je i demonstrirano pravilno prelaženje ulice na pešačkom prelazu, kojom stranom se kreću kad nema trotoara, kao i ostala pravila svakodnevnog učešća u saobraćaju. Kako je naglašeno deca spadaju u rizičnu grupu od povreda u saobraćaju, zato što teško određuju smer kretanja vozila i ne mogu da prate brze promene toka saobraćaja. S toga je najvažnije da deca na vreme usvoje pravila bezbednog ponšanja u saobraćaju.


Koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja, Veličko Marković, zahvalio se deci i Agenciji za bezbednost saobraćaja i naglasio da lokalna samouprava prepoznaje saobraćajno vaspitanje kao jedan od strateških ciljeva i preduzima mere za unapređenje saobraćaja u zonama vrtića i škola. U cilju dobre pripreme za samostalno učešće dece u saobraćaju u narednom periodu će predstavnici saobraćajne policije održati radionice na temu saobraćaja u svim predškolskim grupama i prvom razredu.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …