PREDSTAVNIK STALNE KONFERENCIJE GRADOVA I OPŠTINA U POSETI OPŠTINI OSEČINA

Danas 26.04.2021. godine, opštinu Osečina je posetila predstavnica Stalne konferencije gradova i opština, dr Jasmina Tanasić.
Jasminu Tanasić, šefa odeljenja za društvene delatnosti SKGO primili su predsednik opštine Nikola Tomić, pomoćnik predsednika Zorica Pavlović, , dr Dušan Milovanović i Darko Grujičić, savetnik za zaštitu prava pacijenata.
Povod za sastanak je strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou „Mapa puta“.
Predsednik opštine je naglasio značaj prevencije i promocije zdravlja , napominjući da opština Osečina ima pogodne prirodne, privredne, kulturne i turističke potencijale koje je potrebno razvijati i očuvati za dobrobit svih građana Podgorine.

Takođe, izrazio je i spremnost Saveta za zdravlje da učestvuje u pripremi Plana javnog zdravlja.
Zorica Pavlović, pomoćnik predsednika opštine, je izrazila zadovoljstvo što je kao član Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO, u mogućnosti da saradnju proširi i konkretizuje na lokalnom nivou, kao i zahvalnost timu SKGO što su opštinu Osečina izabrali za partnera u izradi plana.
Dr Jasmina Tanasić je govorila o oblastima koje obuhvataju javno zdravlje i značaj strateškog dokumenta za dalji razvoj i budžetsko planiranje u opštini.

„ Zadatak radne grupe za izradu Plana javnog zdavlja mora biti zanovan na karakteristikama koje pokrivaju sferu zdravlja, odnosno zdravlje u svim oblastima života, moraju se postaviti merljivi indikatori koji će biti smernice za dalje projekte i aktivnosti. Važno je odrediti početno stanje u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i drugih oblasti društva. Koje god aktivnosti da sprovodimo, moramo voditi računa o zdravlju njenih učesnika, bilo da je u pitanju radno okruženje, društvena briga u oblasti fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja, pa sve do brige o javnom zdravlju u oblasti postupanja u kriznim i vanrednim situacijama“ , naglasila je dr Tanasić.
Dr Dušan Milovanović je govorio o procesu organizacije imunizacije i najčešćim faktorima rizika po zdravlje, dece, mladih, žena i starih stanovnika opštine. Po rečima savetnika za zaštitu prava pacijenata , darka Grujičić, nema primedbi na pružanje zdravstvenih usluga na teriroriji opštine.
Tokom sastanka precizirani su koraci u nastajanju izrade plana. Naglašeno je da javno zdravlje obuhvata period ranog razvoja, rane stimulacije, sociokulturne uslove, stanje životne sredine, sistem zdrvstvene i socijalne zaštite, obrazovanje, bezbednost, kulturu, rekreaciiju i sport i mnoge druge faktore koji oblikuju život ljudi.
Zaključak sa sastanka je da je ovo početak uspešne saradnje SKGO i opštine Osečina po pitanju javnog zdravlja.

Check Also

Najava preventivnih pregleda u nedelju 10.03.2024.godine od 08 do 16 časova

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju 10. marta, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. …