Iza sedam brda i iza sedam gora MTB maraton „Putevi Sokola“

Sedmi put za redom biciklisti i svi ljubitelji aktivnog boravka u prirodi iz Srbije i zemalja u okruženju imali su priliku da se oprobaju na MTB maratonu „Putevi Sokola“, čiji je start i ove godine bio u Peckoj.

Kao i prošle godine maraton je okupio blizu 200 biciklista iz Srbije, Bosne, a bilo je i iz drugih zemalja Evrope.

U nedelju 29. maja 2022. godine sa početkom u 10 časova sa platoa ispred izdvojenog odeljenja Narodne Bibiloteke Osečina u Peckoj krenula je reka biciklista na jednu nesvakidašnju avanturu na jednom od najlepših terena našeg kraja, potezu Tisovik – Javor. „Mali maraton“ (27 km) i „Veliki maraton“ (39 km) su staze kreirane i odabrane tako da ih mogu voziti kako dobro uvežbani, tako i prosečni rekreativci. Po rečima učesnika jedino im je deo oko Proslopa bio težak zbog raskvašene podloge i blata koje se stvorilo zbog kiše koja je padala prethodnog dana, a ostalo je bilo lepo, atraktivno i zanimljivo.

Učesnici su puni reči pohvale na perfektno obeležene staze na kojima ni u jednom trenutku nisu imali nedoumicu kuda da se kreću, a posebno su isticali znake upozorenja na kritične delove na stazi. Pohvale idu i u pravcu devojaka i momaka koji su dežurali na tačkama za okrepu gde je sve vrcalo od pozitivne energije i orilo se od smeha.

„Mi ne živimo od ovoga, ali živimo za ovo“, reči su koje je izgovorio prilikom otvaranja ovogodišnjeg maratona Nenad Ikonić, jednog od organizatora i idejnog pokretača cele priče vezane za biciklizam u Osečini te da je veoma ponosan na sve što su ovih godina uradili kao i da je veoma ponosan na ljude koji su tog jutra nosili žute majice i bili njegova velika podrška na ovom putu.

Nenad, ali i svi Sokoli ponosni su i na malog Konstantina koji je cele nedelje bio uzbuđen i jedva dočekao nedelju da dođe na maraton i obećao da će skinuti pomoćne točkiće na svom bajku i voziti kao odrasli. I skinuo ih. Ponosni su i na malenog Kikija koji nije hteo da propusti maraton i zajedno sa mamom izvezao stazu malog maratona. Ali ponosni su i na Acu Pavlovića, jedinog osečinca učesnika maratona koji je zajedno sa Peđom razrednim i školskim drugarom iz valjevske gimnazije izvezao stazu malog maratona i upoznao ih sa lepotama svog kraja.

Sokoli su ponosni i na Supermena, Čokija, Pirate, Inđijce, Prgave Sremce, Čikeraše, Kragujevčane, Đakovića, Mikija, Bratunčane koji su podelili njihovu radost i sreću i pokazali još jednom da nije uzaludan sav njihov rad na predstavljanju Osečine kao jedne od ciklo destinacija Srbije.

A svega toga ne bi bilo da nije pomoći i podrše opštine Osečina koja je velikodušno pomogla ovogodišnje okupljanje biciklista, a po rečima predsednika opštine Nikole Tomića nastaviće da pomaže i podržava napore Sokolova na putu da od Osečine stvore destinaciju po meri biciklista i svih onih koji žele da provedu kvalitetno i zanimljivo svoje slobodno vreme u prirodi.

Organizatori MTB maratona „Putevi Sokola“ napominju da je ovo prvenstveno vožnja za dušu i da nagrade nisu na prvom mestu, ali valja napomenuti da su tri prvoplasirana učesnika, kao i najmlađi i najstariji učesnik nagrađeni poklonima sponzora koji su ove godine bili prodavnica biciklističke opreme „Pro bike“ iz Beograda i lanac prodavnica sportske opreme „Đak“ i pametnim satovima i fitnes narukvicama koje su poklon organizatora, ali i medaljama, peharima i diplomama.

Deo poklon seta za ovogodišnja tri prvoplasirana učesnika bili su proizvodi lokalnih proizvođača rakija i vina i na taj način organizatori su još jednom promovisali lokalnu privredu i lokalne vrednosti. A svi učesnici su na poklon od organizatora dobili posebno dizajnirane bandane i finisher medalje kao i zvanične majice maratona. Kada pričamo o prvoplasiranim treba napomenuti da je ove godine prvi kroz cilj na Velikom maratonu prošao Boris Popović iz tima „Ris cycling“ iz Novog Sada, drugi je bio Strahinja Mladenović iz tima „Policajac“ iz Beograda, a treći Boško Petrović iz Valjeva iz tima „Outdoor“.

Na velikom maratonu među devojkama i ove godine isto kao i prošle prva je bila Jana Jolović koja dolazi iz Kragujevca sa timom „Cyclomania“, druga je bila Maja Čubranović iz Beograda, a treća Natalija Popović iz Beograda iz tima „Crvena Zvezda“.

Na malom maratonu među momcima ove godine trijumfovao je Ivan Nastasijević iz tima „Bela stena“ koji dolazi iz Kruševca, odmah iza njega kroz cilj je prošao Ivica Jovanović iz tima Misty mountains, a treći na malom maratonu je bio mladi sa tek napunjenih 12 godina Branislav Ilić iz tima „Endorfin“ koji nam dolazi iz Gornjeg Milanovca.

Među devojkama prva na Malom maratonu bila je Ksenija Đurković iz Gornjeg Milanovca sa timom „Endorfin“, druga je Chiara Cerni, a treća je stalno nasmejana Jelena Simović iz Valjeva, koja je zajedno sa suprugom Milanom i sinom Viktorom učestvovala na svim dosadašnjim maratonima.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …