NADA КOJA POBEĐUJE -Zajedno protiv karcinoma dojke –

  

U četvrtak, 28. juna 2023. godine, u holu Izdvojenog odeljenja Biblioteke u Peckoj, održano je predavanje o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke. Informativno predavanje je organizovala Biblioteka zajedno sa Domom zdravlja Osečina, u cilju podizanja svesti o ranoj dijagnostici i prevenciji ove opake bolesti. Ovo je treće predavanje u suorganizaciji Doma zdravlja i Biblioteke.

Predavač je bila dr Borka Stevanović, koja je podelila svoje bogato znanje i iskustvo sa prisutnima. Cilj predavanja bio je da se razbiju mitovi i predrasude , ali i da se ukaže na važnost redovnih pregleda i samopregleda dojki. Doktorka je naglasila da je rano otkrivanje ključno za uspešno lečenje karcinoma. Statistike pokazuju da se, uz pravovremenu dijagnozu, stopa preživljavanja značajno povećva. Zbog toga je redovno samopregledanje dojki, kao i godišnji pregled kod ginekologa, od izuzetne važnosti.

Učesnice su imale priliku da čuju o simptomima koji mogu ukazati na prisustvo karcinoma. Takođe, predstavljene su najnovije metode dijagnostike, poput mamografije, ultrazvuka. Poseban akcenat stavljen je na samopregled dojki, koji je jednostavan postupak koji svaka žena može da obavi kod kuće.
Tokom predavanja, prisutna publika je imala priliku da postavlja pitanja i razmenjuje iskustva. Atmosfera je bila puna podrške i razumevanja, doktorka je sa strpljenjem odgovarala na svako pitanje.
Ovo predavanje je još jednom potvrdilo koliko je edukacija i podizanje svesti ključno u borbi protiv karcinoma dojke. Prisutna publika se složila da je potrebno nastaviti sa ovakivim aktivnostima kako bi se smanjio broj obolelih i povećala stopa preživljavanja.
Simbolika spoja Vidovdana i predavanja o karcinomu dojke nas podseća na snagu srpskog duha i hrabrost koju treba imati u svim životnim bitkama. Bez obzira na izazove sa kojima se suočavamo, važno je imati veru i hrabrost da se suočimo sa njima. Takođe ova spojena simbolika donosi i nadu. Кao što su se srpski junaci borili za slobodu na Кosovu, tako se i istraživači, lekari, medicinsko osoblje bori za pronalazak novih metoda lečenja i konačno izlečenja od karcinoma. Uparvo na Vidovdan, možemo se setiti da je hrabrost ključna u svim bitkama, bez obzira da li su one vojne ili zdravstvene.
Pesmu koleginice Jelice Zeljić „Njoj kojoj se divim“ pročitala je Tanja Petrović.
Negovanje zdravstvene kulture uz knjige množe biti sjajan način da se informišemo , motivišemo, inspirišemo da brinemo o svom zdravlju, zbog toga NEGUJMO ZDRAVSTVENU КULTURU!!!

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …