MALOZVORNIČKO “POSELO U BIBLIOTECI”

Običaj održavanja prela, sabiranja naroda oko ognjišta uz priču, pesmu i igru, jelo i piće sačuvali su malozvorničani, a kako je to nekad izgledalo pokazalo je“ Poselo u biblioteci“, osmo po redu u organizaciji Biblioteke „17. septembar“ Mali Zvornik, koje je održano u utorak, 21. marta 2023. godine. Cilj manifestacije je okupljanje meštana i ljudi iz okolnih gradova, sa željom da se oživi običaj prela.

Održan je bogat kulturno umetnički program i tradicionalno su izabrane 4 prelje u kategorijama najmlađe prelje, najstarije prelje, najtanja ispredena nit i najlepša preslica.
Narodna biblioteka Osečina uzvratila je posetu kolegama. Učešće je uzelo 15 prelja iz naše opštine, a dve prelje su osvojile nagrade u sledećim kategorijama: za najtanju pređu Nada Кostadinović iz Osečine, a u kategoriji za najmlađu prelju Ivana Ilić iz Gunjaka. Zahvaljujemo se našim preljama što su se odazvale pozivu, nagrađenima još jednom čestitamo a ljubaznim domaćinima zahvaljujemo na gostoprimstvu.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …