U PECКOJ ZAVRŠEN PUTUJUĆI FESTIVAL FILMA „MLADENCI 2023.“

U subotu, 25. marta u velikoj sali Narodne biblioteke Osečina u Peckoj završen je 17. Putujući festival dokumentarno-igranog filma Mladenci 2023.
Festival je počeo, tradicionalno, u Loznici 22. marta, zatim su filmovi prikazani u Malom Zvorniku i Ljuboviji.
Prikazana su četiri filma iz filmske radionice porodice Pantelić: „Priče iz vodenice“, „Stari kovač“, „Tain“, uključujući i premijeru dokumentarno-igranog filma „Doko”, koji je posvećen Dobrivoju Panteliću. Pola veka je filmskom kamerom svedočio o prohujalom vremenu, a pomenuti film je posveta njegove porodice njemu.


Etnografski muzej u Beogradu ustanovio je od prošle godine nagradu „Dobrivoje Pantelić” za najbolji film o autohtonoj kulturi u sopstvenoj produkciji, kao i nagradu za najbolji televizijski film.
Program festivala svojim čarobnim glasom otvorila je Dunja Blažić iz Loznice. Opština Osečina je pokrovitelj festivala, i u to ime prisutne je pozdvavio prvi čovek opštine, predsednik Nikola Tomić. Veliku podršku Filmskoj kući Pantelića pruža TO „Podgorina“ i OŠ „Vojvoda Mišić“. U ime te lepe saradnje prisutnima se obratio Dragan Popović direktor Turističke organizacije. Pesnik i zdravičar Ljutomir Rundić pozdravio je publiku u ime stalne glumačke postavke.
Nakon projekcije, publici su se predstavili akteri filmova, a u ime sutora filmova prisutne je pozdravio Dokin naslednik – Milan Pantelić.
Sedamnaesti putujući festival razlikuje se od svih prethodnih, jer je prvi bez njegovog tvorca Dobrivoja koji je preminuo pre tri godine.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …