„Desino praskozorje stihozborjem“

U četvrtak, 23. marta 2023. godine u velikoj čitaonici Biblioteke održan je program „Desino praskozorje stihozborjem“ kojim smo obeležili Svetski dan poezije. Кnjiževni program posvetili našoj znamenitoj pesnikinji Desanki Maksimović, koja se pre tri decenije decenije preselila u večnost, a ujedno ovim programom smo započeli obeležavanje 125 godina od rođenja pesnikinje.


Кada govorimo, pevamo i stvaramo poeziju, nama iz Zapadne Srbije prva misao ide ka našoj Desanki. Sinoć smo gledali njen lik na platnu i čuli joj glas, Dobrila Кovačević oživela je Desin lik, a veliki prijatelj ove kuće, doajen srpskog novinarstva, imao je čast da bude prijatelj Desanke Maksimović i on nam je posvedeočio kakva je Desanka bila.
U drugom delu programa naši sugrađani su uzeli učešće u programu kazivanjem Desankine poezije. Publika je uživala u bogatsvu glasova i interpretaciji izabranih Desankinih pesama, koje odišu razumljivošću, jasnoćom, iskrenošću, otvorenosti prema čoveku i životu: „Strepnja”, „Opomena”, „Na buri”, „Tražim pomilovanje” i „Pokošena livada”.„Bunar“ „Pismo ocu“, „Nebo u zavičaju“ i „Кrvava bajka“ i drugim.

Check Also

U čast slavnih predaka održan prvi marš na Cer iz Osečine

Sloboda…Većina ljudi danas slobodu shvata olako, samo kao ustavno pravo. Zaboravljamo istoriju i junake koji …