Najlepši dogadjaj u godini za opštinu: Dodela novčane pomoći i auto-sedišta za novorođenčad

Danas je u sali Skupštine opštine Osečina priređen prijem za roditelje i njihovu decu koja su rođena u prvoj polovini 2022.godine.

Budžetom opštine, u okviru programa Podrška rađanju i roditeljstvu, s ciljem povećanja populacione politike i povećanja bezbednosti dece u saobraćaju, zajedno sa saradnicima, predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić, podelio je novčanu pomoć i auto-sedišta za novorođenu decu.

Predsednik opštine je mladim roditeljima poželeo dosta radosti i zdravlja u odgajanju dece i da ljubavlju, mudrošću, strpljenjem i požrtvovanošću oblikuju detinjstvo dece.

“Pored mera koje je preduzela država za povećanje nataliteta, i mi kao odgovorna lokalna zajednica ulažemo napore da obezbedimo povoljne uslove za rast i razvoj dece, a samim tim i čitavog društva.
Dolazak deteta u porodicu je neizmerna radost, koja iziskuje određena novčana izdvajanja. Sistemskim merama kojima podstičemo roditeljstvo, u prethodnoj godini izmenili smo Odluku o novčanim davanjima roditeljima, tako da je za prvo dete roditeljski dodatak 36.506,00 din.( 14 dece); za drugo rođeno 54.759,00 dinara, (7 dece); za treće 73.012,00 dinara (7dece); za četvrto 87.614,00 din.(2 dece) za peto 105.137,00 din.(1 dete); za šesto 126.164,00 din (1 dete). Novčana pomoć koju su dobili roditelji za novorođenu decu iznosi za prvo dete, 50 odsto od prosečne zarade u Republici Srbiji, bez poreza i doprinosa, za drugo 25% više u odnosu na prvo i tako redom. Što znači da se izdvajanja za roditeljstvo uvećavaju shodno rastu neto zarade u državi.


Navedeni novčani iznos i sedišta za decu, dobili su svi roditelji koji su podneli zahtev, odnosno roditelji čija su deca rođena od 1.januara do 30. juna 2022. god. i čije je prebivalište na teritoriji opštine Osečina.


U prethodnom periodu dosta toga smo uradili na poboljšanju uslova za život naših najmlađih sugrađana, izgradnja dečijeg igrališta, besplatan boravak u vrtiću za treće i svako naredno dete, besplatne udžbenike za predškolce, prvake i prvi razred srednje škole, besplatan prevoz za predškolsku i školsku decu, besplatan ulaz na bazen za osnovce. To je urađeno i na tome se ne završava naša podrška, nastavićemo da radimo i da se borimo za svako dete, za svakog građanina, u nameri da doprinesemo stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve”, rekao je predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić.


U prvoj polovini 2022. godine, ukupno je rođeno 32 dece, 15 devojčica i 17 dečaka.

Check Also

Spektakl na otvaranju polusezone: OFK Osečina pregazila Lajkovčane na prolećnoj premijeri

Možda i jedan od najboljih dana od kako se igra fudbal u Osečini. Od samog …