OBELEŽEN SVETSKI DAN PČELA

Svetski dan pčela obeležava se 20. maja od 2018. godine. Inicijativu za uspostavljanje ovog dana dao je slovenački pčelarski savez.

Srbija je podržala ovi inicijativu jer je sličan stepen razvoja i značaj pčelarstva u obe zemlje. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na predlog Slovenačkog pčelarskog saveza proglasila ovaj dan za Svetski dan pčela 20. decembra 2017. godine. Najveći razvoj pčela na severnoj polulopti je u maju mesecu, a na taj dan se rodio Anton Janša, začetnik i učitelj modernog pčelarstva u 18. veku. Carica Marija Terezija imenovala ga je za dvorskog pčelara i za prvog carskog instruktora u monarhiji.

Ovi važni insekti zauzimaju posebnu pažnju, pa su nastavnica biologije Jelena Nikolić, nastavnica likovne kulture Gordana Gladović Nedeljković i Aleksandar Nikolić, predsednik Udruženja pčelara „Pera Jovanović Komirićanac“ udružili snage u realizaciji ideja za obeležavanje dana posvećenog vrednim insektima.

Glavni cilj bio je širenje ekološke svesti o značaju pčela za održavanje zdrave i bogate životne sredine i razvoj divljenja i zahvalnosti prema ovoj važnoj grupi insekata. Dan pčela obeležen je postavljanjem štanda na gradskom trgu, na kome su bili izloženi pčelinji proizvodi, kao i proizvodi sa medom namenjeni za degustaciju, ali i likovni i drugi radovi na temu pčela koji su pokazali veliku kreativnost učenika Obrazovno-vaspitnog centra „ Braća Nedić“ Osečina.

Na štandu se našlo i voće karakteristično za naš kraj- šljive i jabuke, koje je za učenike, nastavnike i druge građane obezbedila firma “ Podgorina Fruht“ iz Osečine, prepoznavši značaj pčela u oprašivanju voća koje je jedno od glavnih sirovina u njihovoj proizvodnji. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo direktoru Zdravku Jovičiću na podršci i pomoći.

Podršku obeležavanju Dana pčela pružili su i predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, zamenica predsednika opštine Biljana Mićić, predsednik SO Osečina Svetozar Gačić, pomoćnica predsednika opštine Zorica Pavlović, direktor TO Podgorina Dragan Popović, direktor Obrazovno-vaspitnog centra „ Braća Nedić“ Zoran Petrović, pomoćnik direktora Obrazovno-vaspitnog centra „Braća Nedić“Branislav Todorić, kolektiv Narodne biblioteke Osečina, policajac za rad u zajednici Policijske stanice u Osečini, Branka Savić kao i veliki broj građana i članova udruženja, nastavnika i učenika.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …