Planina Rožanj: Raj za dušu i telo – Sokolski dani 2021

U nedelju, 27.06. je na našoj planini Rožanj po prvi put organizovana manifestacija “Sokolski dani Rožanj 2021” u okviru koje je održana radionica – branje i upotreba lekovitog bilja i šumskih plodova kao i kuvanje jela sa dodatkom  lekovitog bilja.

https://youtu.be/zZVwCH0b5CA

Organizatori ove manifestacije su TO “Podgorina” Osečina, Udruženje Kotlić Osečina i Udruženje Kreativna Podgorina iz Osečine. Podršku organizatorima dale su i Turističke organizacije iz Krupnja i Ljubovije.

“Ko se sa planinom druži,  osmeh mu je ime! U vremenu  kada se živi 300 na sat,  pojavljuje se  težnja da usporimo korak, um, da udahnemo izlazak Sunca, odmorimo oči u krošnjama bukvi i borova… Da decu odvojimo od interneta, pokrenemo  ih na fizičku aktivnost  a sve nas povežemo sa samim sobom tj. sa prirodom!

Planina Rožanj  ima sve tajne alate za fino štelovanje uma tela i duše! Druga radionica upoznavanja lekovitog bilja  okupila je sve generacije. Učimo iz prirode, projekat udruženja “Nezaborav” iz Malog Zvornika,  u kojem učimo o lekovitom bilju, doneo je rezultate.  Idejni tvorac  projekta Dragica Vučetić, pokrenula nas  je i okupila. U fokusu je bila biljka Vilino sito.  Biljka za koju se veruje da je  vojskovođa Karlo Veliki  spasao vojsku od bolesti koje su u to vreme bile smrtonosne. Pošto ova godina kasni  sa vegetacijom, biljku smo pronašli u samom začetku cvetanja. Koren Vilinog Sita koristi se kao pomoć kod dijabetesa, ekcema, bubuljica, čireva, kao diuretik, kod stomačnih tegoba.  Pronašli smo biljke Valerijanu, Vukotrn, Kantarion, Podubicu, Hajdučicu, Zdravac…

Zahvaljujući TO “Podgorina” iz Osečine, posebno direktoru Draganu Popoviću, Udruženju “Kotlić” iz Osečine, profesorki  biologije Jasmini Perić iz Osnovne škole u Peckoj, udružili smo potencijale i interesovanja na jedan lep način! Kroz aktivnosti manifestacije “Sokolski Dani” koja  nas je sve okupila, dobili smo nove ideje, nove snage za dalju saradnju”, istakla je predsednica Udruženja Kreativna Podgorina, Dragica Janković.

Po rečima direktora TO “Podgorina”, manifestacija je uspešno realizovana.

“Zahvaljujem se svim posetiocima na podršci, a naročito sam ponosan što je juče Rožanj posetio veliki broj dece iz OŠ “Vojvoda Mišić” iz Pecke sa profesorkom biologije Jasminom Perić kao i najmlađi članovi KUD “Braća Nedić” iz Osečine sa Marinom Pavlović. Rožanj je naš veliki turistički potencijal, i u narednom periodu radiće se kako na infrastrukturnom tako i na planskom  uređenju ove naše planine. Na osnovu razgovora  predsednika opštine Nikole Tomića i predsednika Krupnja i Ljubovije,  došlo se do ideje da dogodine Sokolski dani postanu zajednička manifestacija ove tri opštine. Još jednom se zahvaljujem i kolegama iz Turističke organizacije Krupnja i Ljubovije na uspešnoj saradnji i poseti”, istakao je direktor TO “Podgorina”, Dragan Popović.

Igorova “Arka”.

Na obroncima Rožnja, na kraju šumskog puta čeka vas prava bajka. Ako želite mir i spokoj, da nahranite dušu i telo, gledajaući autohtone vrste životinja-brdske konje, karakačansku ovcu, balkansku kozu i magarca, vitorogu pramenku i druge, koje ne možete videti na drugim mestima sem ovde, da odmorite oči u zelenilu posmatrajući prelepe predele, prava adresa su Sokolske kolibe, veterinara iz Pecke, Igora Rabata.

Ulaznica na imanje plaća se 100 din i ne plaćaju je deca mlađa od sedam godina. Novcem prikupljenim od ulaznica kupuje se hrana za životinje…

Paninski vrh Rožanj nalazi se na Sokolskim planinama, nadmorska visina je 973 m. U pitanju je jedna izuzetna prirodna celina, blage klime, pitomih livada i pašnjaka, predivnih vidikovaca. Područje se nalazi na tromeđi opština Osečina, Ljubovija i Krupanj.

Najviša tačka se nalazi na granici opštine Osečina i opštine Krupanj, a šire gledano prostor obuhvata delove katastarskih opština Carina (opština Osečina), Šljivova (opština Krupanj) i Sokolac (opština Ljubovija).

Takođe, na prostranoj visoravni, ispod vrha Rožanj, na mestu gde je prvobitno postojala drvena crkva, podignut je Manastri Sv. Vasilija Ostroškog. Manastir je izgrađen u ruskom stilu obložen drvetom sa zlatnim kupolama. 

Dodjite na planinu Rozanj, da prodišu i duša i telo!

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …