Ministarstvo kulture podržalo projekat “Predenje u osečinskom kraju”

Rešenjem Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja nematerijalnog kulturnog nasleđa Narodnoj biblioteci Osečina odobrena su sredstva u iznosu od 200. 000, 00 dinara za realizaciju projekta „Predenje u osečinskom kraju“.
Realizacija projekta treba da nam pruži podatke o: specifičnosti tehnike predenja, spravama za rad i lokalnoj terminologiji, narodnim verovanjima vezanim za predenje.

Projekat će imati dve faze:

  • u prvoj fazi rada obaviće se kabinetska istraživanja. Terensko istraživanje će se obaviti tokom leta u selima na teritoriji opštine Osečina koji podrazumeva obavljanje intervjua, stvaranje pisane, foto i video građe.
  • u drugoj fazi projekta pristupiće se sistematizaciji i obradi prikupljene građe. Prikupljeni i sistematizovani podaci predstaviće se javnosti putem izložbe i prateće publikacije, video materijal će se upotrebiti za montiranje dokumentarno-etnološkog filma.
    Celokupan projekt se zaokružuje njegovim predstavljanjem u okviru programa Prela u novembru. Na taj način, sa veštinom predenja će se upoznati šira publika i znanje će se prenositi na druge članove lokalne zajednice.
    Sva prikupljena i sistematizovana građa poslužiće da se pristupi izradi predloga za Nacionalni registar nematerijalnog kukturnog nasleđa.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …