OBELEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠКOLI „VOJVODA MIŠIĆ“ PECКA I U OBRAZOVNO-VASPITNOM CENTRU U OSEČINI

Već pedeset jednu godinu iza nas, Dan planete Zemlje obeležava čitav svet. Od 1970. godine, teži se podizanju ekološke svesti svetske populacije koja bi trebalo da postane odgovorna prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Ove godine, OŠ ,,Vojvoda Mišić” i Obrazovno- vaspitni centar Osečina u saradnji sa Zelenim savetom Opštine Osečina, obeležava ovaj važan dan, s obzirom da je jedna od najvažnijih tema kojima se bavi ova kampanja i ekološko vaspitanje i obrazovanje.
Učenici pomenutih škola su imali širok izbor aktivnosti: od kretivne reciklaže, pravljenje kućica i hranilica za ptice, preko likovnih radova, sakupljanja smeća i izrade postera, do smišljanja zanimljive igre koja kroz brojne korake edukuje njene učesnike.

Nastavnici razredne nastave sa mlađim razredima u matičnim školama i u izdvojenim odeljenjima, kao i nastavnice biologije sa višim, realizovale su pomenute aktivnosti uz skretanje pažnje o važnosti pojedinca i tome da jedan dan, za naš jedini dom, neće promeniti ništa.

Predstavnici Zelenog saveta Оpštine Osečina posetili su OŠ „Vojvoda Mišić“ Pecka i Obrazovno- vaspitni centar Osečina i u saradnji sa zaposlenima škole održali su radionice za učenike prvog razreda, čiji cilj je bio podizanje ekološke svesti učenika.
Učenici prvog razreda  zasadili  su svoje prvo drvo zajedno sa zaposlenima škola i predstavnicima Zelenog saveta Оpštine Osečina.

O pomoći planeti Zemlji, potrebno je misliti i učestvovati svakog dana. Ako ćemo samo danas baciti smeće u kantu, koristiti platnenu torbu umesto kese za jednokratnu upotrebu, biciklom preći relaciju koju bismo inače prešli automobilom. Ako ćemo samo danas imati svest da smo mi priroda koju zagađujemo i iskorišćavamo do krajnjih granica, kojoj smo okrenuli leđa, onda ovaj dan gubi svaki smisao. 365 dana godišnje treba da je Dan planete Zemlje, Zemlje i života koji smo mi, zajedno sa 1,750 miliona vrsta (sa procenom naučnika da ih je 10 puta više) sa kojima treba postići sklad i održivost.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …