Obeležen Nacionalni dan knjige

Aktiv nastavnika srpskog jezika u saradnji sa Bibliotekom „Osečina“ obeležio je Nacionalni dan knjige i Dan Narodne biblioteke programom „Кnjizi i bilioteci u čast“ u skladu sa merama koje je propisalo Ministarstvo prosvete radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19.
Dana, 28. februara, se obeležava Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige.

Na taj dan 1832. godine, političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio je pismo knezu Milošu u kome mu je, savremenim rečnikom rečeno, predstavio projekat Narodne biblioteke Srbije o njenom uređenju, tako da je ovaj datum uzet za Dan Narodne biblioteke Srbije, najstarije ustanove kulture u Srbiji.

U novembru iste godine knez Miloš je naredio da se po jedan obavezan primerak knjige dostavlja Narodnoj biblioteci.
Narodna biblioteka Srbije, sa oko šest miliona bibliotečkih jedinica iz razdoblja od 11. do 21. veka, predstavlja izuzetnu zbirku pokretne kulturne baštintine.
U Izdvojenom odeljenju Biblioteke „Osečina“ u Peckoj organizovali smo u skladu sa merama protiv zaštite od zarazne bolesti Covid-19, književni susret. U čast knjizi i biblioteci naši učenici govorili su najlepše misli zapisane o knjizi, čitanju i biblioteci. Podetili su nas na neke zanimljive činjenice o čitanju. Recitovali su svoje omiljene pesme.
U ovom mesecu kada slavimo Dan maternjeg jezika, Dan knjige i Dan biblioteke i kada se u svim školama i bibliotekama čitalo glasno, rođeni su neki od najznačajnih svetskih i srpskih pisaca – Žil Vern, Žak Prever, Vilhem Grim, Viktor Igo, Radoje Domanović, Isidora Sekulić, Danilo Кiš, Mira Alečković, Jovan Dučić.
Našem maternjem jeziku u čast, knjizi i biblioteci u čast, odabrali smo da se danas podsetimo dela i odamo počast našem zavičajnom piscu koji je rođen u ovom mesecu, Proti Mateji Nenadoviću, jednoj od najznačajnih istorijskih i književnih ličnosti naše zemlje.
Govorili smo o njegovom životu, a kroz intrpretaciju našeg Luke Savića čuli smo i kako je sam Prota govorio o svom životu.
Veliki Jovan Dučić, takođe, je rođen u februaru. Njagova „Pesma ženi“ u intrpretaciji Vanje Muratović, podsetila nas je na lepotu srpske autorske poezije i pozdravila sve žene u susret Međunarodnom danu žena.
Inače divni ambijent biblioteke osvežili smo poklončićem – svako je dobio po jednu lepu misao o čitanju. Takođe u čast knjizi i biblioteci učenici su napravili i panoe za biblioteku i školu.
Želeli smo da našim aktivnostima obeležimo praznik knjige i biblioteke, da našim najtalentovanijim učenicima ukorenimo naviku čitanja i odlaska u biblioteku, da podsetimo na lepotu pisane reči i na značaj čitanja u životu svakog čoveka. Navika i kultura čitanja stiču se upravo ovde, u osnovnoj školi, u biblioteci.
Često čujemo izreku „Кnjiga je prozor u svet“, našim učenicima želeli smo ovim književnim susretom koji se održava u trenutno teškim vremenima za sve nas, da još jednom pokažemo da je prozor uvek otvoren, da samo treba da pogledaju kroz njega i odmah će shvatiti da se pred njima ukazuje čarobni, neverovatni svet književnosti u kojoj će svako naći svoj mali svet. Onaj svet koji nas čuva od teških vremena, onaj svet koji će upoznati čitajući knjige, svet koji nas čini boljim ljudima, jer nas književnost oplemenjuje i uči.
I kao što je to rekao naš veliki Prota Mateja Nenadović, da kao što se u sreći me treba gorditi ni u nesreći ne treba očajavati. Teška vremena će proći, dobra dela neće nikada.
Zato, draga našo deco, čitajte dobre knjige, tako koračate najlepšom stazom, stazom dobrih ljudi.

Aktiv nastavnika srpskog jezika OŠ „Vojvoda Mišić“
Narodna biblioteka „Osečina“
Fotografije i vedeo zapise možete pogledat na fejsbuk stranici Biblioteka Osečina

Check Also

Božićni konji u Peckoj po sedmi put

U nedelju 7. januara u Peckoj održana je sedma po redu manifestacija “Božićni konji” koja …